Постъпилите в дома за хора с деменция в с. Горско

...
Постъпилите в дома за хора с деменция в с. Горско
Коментари Харесай

Лекар от дома в с. Горско Косово: Всички постъпили са добре обгрижени

Постъпилите в дома за хора с деменция в с. Горско Косово са добре обгрижени и удовлетворени. Това сподели персоналният доктор на пациентите там доктор Румен Йорданов в " Сутрешния блок " на Българска национална телевизия.

Освен материално-битовата база мотив през вчерашния ден омбудсманът да сезира основния прокурор са и 24-те смъртни случая за миналата година.
Д-р Румен Йорданов, персонален доктор: Хората, които постъпват, са в тежко положение. По въпроса за 24-те умряли, 19 са умряли на възраст от 78 до 99 години. Средната дълготрайност на живота е към 80 години спрямо България към 75-75-годишна възраст. За всички постъпили ние ги обгрижваме, удовлетворени са, съвещания се вършат от експерти съгласно потребностите им. Когато директорката се е обърнала към мен или здравна сестра, постоянно сме се отзовавали. Високата смъртност се дължи на това, че хората са в такава възраст, в която мъчно може да се овладеят процесите.
Има 5 медицински сестри, 2 лекари и рехабилитатор разполагаем на обитаващите дома.
Вера Дукова, шеф на дома: Не може да се твърди, че тук са намерили гибелта си 24 индивида. По доста противен метод е поднесена информацията.Всичко, което зависи от нас хората да се усещат добре, да бъдат допустимо здрави, обезпечаването на медикаменти ние го вършим.
Тя сподели, че не е съгласна с информацията от отчета, че хората в дома са били подложени на унизително отношение.

Препоръките на омбудсмана са събрани в 8 точки, добави Вера Дукова, като единствената точка, която не е изпълнена, е точка 8 за реорганизация и рационализация на постройката.
Пламен Чернев, кмет на Община Сухиндол: Има създаден план още при започване на моя мандат тогава започнахме с реорганизация, рационализация и уголемение на дома. Този план беше подаден, само че не беше утвърден. Оттогава до момента управлението на общината и всички, които работят по планове и стратегии, търсим метод за финансиране на този план. Вчера имах два диалога с госпожа Сачева по този въпрос. Имаме към този момент хрумвания и решения.
Министър Сачева е дала обещание да търсят решения този дом да бъде осъвременен или да се направи нов.
 Експерт от АСП: Правена е инспекция на дома за хора с деменция в с. Горско Косово Експерт от АСП: Правена е инспекция на дома за хора с деменция в с. Горско Косово
Проверка в дома за хора с деменция в с. Горско Косово от Агенцията за обществено подкрепяне е правена през 2013 година Дадени са 17 наставления, от които п...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР