Постановлението на Министерския съвет (ПМС) за създаване на Съвет за

...
Постановлението на Министерския съвет (ПМС) за създаване на Съвет за
Коментари Харесай

Създава се Съвет за криминологични изследвания, поименният му състав ясен до края на месеца

Постановлението на Министерския съвет (ПМС) за основаване на Съвет за криминологични проучвания, както и Правилник за устройството и активността му са обнародвани в днешния брой на " Държавен вестник “. Постановление на Министерски съвет № 317 влиза в действие незабавно.

В седемдневен период институциите би трябвало да посочат своите представители, в четиринадесетдневен период със заповед на министъра на правораздаването се дефинира поименният състав на Съвета и той може да проработи. До 15 декември би трябвало да е призната работната стратегия за 2023 година

Създаването на Съвета бе един от главните цели, оповестени от министър Крум Зарков след встъпването му в служба. Съвет за криминологични проучвания към министъра на правораздаването има у нас от 2003 година до 2008 година, преди този момент е бил поредно под шапката на Главна прокуратура и надлежно Върховната касационна прокуратура (от 1967 година до 2003 г.). Възобновяването на активността му е и мярка в осъществяване на Концепцията за наказателна политика за интервала 2020-2025 година Наказанието като най-тежка мярка на държавна насила не може и не би трябвало да бъде основно, а последно средство, употребявано от страната в противодействието на престъпността, се сочеше в претекстовете на Министерство на правосъдието.

Съветът е експертно консултативно звено за проучване на проблемите на престъпността, аргументите, които я обуславят и за създаване на ограничения за тяхното попречване и ограничение. Той ще провежда осъществяването на криминологични проучвания, разисква рекомендации и мнения за промени в нормативната уредба и ще дава оферти за такива промени, като подкрепя Министерския съвет при провеждането на наказателната политика.

Председател на Съвета за криминологични проучвания е министърът на правораздаването, измежду членовете (10 на брой) са зам.-председател на Върховния касационен съд, зам.-министър на правораздаването, вътрешният министър или избран от него заместител, ръководителят на Национален статистически институт, ръководителят на Българската асоциация по криминология, представител на Висшия адвокатски съвет, зам.-директор на Института по философия и социология и др.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР