Постановката Отвъд стената, обединяваща изразните средства на кукления театър с

...
Постановката Отвъд стената, обединяваща изразните средства на кукления театър с
Коментари Харесай

Театрално приключение за глухи и чуващи деца

Постановката " Отвъд стената ", сплотяваща изразните средства на кукления спектакъл с жестовия език, ще бъде показана на 5 ноември от 11 ч. в Държавния куклен спектакъл в Стара Загора. Главната цел на плана е театралното премеждие да бъде еднообразно вълнуващо и разбираемо както за чуващите, по този начин и за глухите деца. Преживявайки го дружно, дребните фенове могат да съборят самоуверено " стените " между тях и да опитат да поддържат връзка свободно и без боязън едни с други. За да ги улесни, представлението ще показа със средствата на изкуството някои от главните жестове, които чуващите деца могат да научат и след това да употребяват при връзката със своите глухи връстници.
Специално показване на спектакъла, предопределено за хора от глухата общественост, е проведено на 4 ноември от 18 ч. Представлението е уместно за деца над 6-годишна възраст. Концепцията на режисьорката Мила Коларова извежда на напред във времето наболелия обществен проблем, който актуалната пандемия осветли, а точно мощно лимитираната среда, в която живеят хората с друга степен на слухови увреждания, достъпа им до значима информация и изчезналите условия за пълноценното им присъединяване в културен живот. " В представлението " стената " е метафора за всичко това, което ни разделя и пречи на откровеното другарство посред ни. Тя е онази невидима и постоянно несъзнавана преграда сред мен и другия от мен ", споделя режисьорката и авторка на текста. Сценографка е Станислава Кръстева, музика - Надежда Митева. Участват Росица Караджова и Юлия Коларова. Консултанти по жестов език са Силвана Павлова и Росица Караджова. Авторка на плаката е Гергана Станчева, фотографка е Елиза Делиева - Eli Deli. 
Спектакълът е продукция на фондация " Арт Бюро " в партньорство със Съюза на глухите в България и ОКИ " Дом на културата Красно село ". Проектът се реализира с поддръжката на Столичната стратегия " Култура " 2021 и Министерството на културата, научи ДУМА от Велизара Цонева.>  >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР