Пост-COVID синдромът или т.нар. дълъг COVID е широк спектър от

...
Пост-COVID синдромът или т.нар. дълъг COVID е широк спектър от
Коментари Харесай

200 симптома мъчат страдащите от дълъг COVID, състоянието засяга и деца

Пост-COVID синдромът или така наречен дълъг Коронавирус е необятен набор от нови, завръщащи се или продължаващи здравословни проблеми, които хората могат да изпитват четири или повече седмици откакто са били инфектирани със SARS-CoV-2. Това оповестяват от Центъра за надзор на болесттите в Съединени американски щати – CDC. Според експертите, положението може да се развие даже след лека или даже асимптоматична зараза, без значение от разновидността на вируса, написа Монитор.

Описани са над 200 признака, най-чести измежду които са зной, усложнения с паметта и концентрацията – така наречен мозъчна мъгла, както и отмалялост. Списъкът е дълъг и включва още болки в гърдите, проблеми с говора, тревога или меланхолия, мускулни болки, главоболие, загуба на усет и аромат, косопад и други Не е ясно какъв брой време продължава това положение – обявено е за 3, 6, 9 месеца.
Ето какво определение даде СЗО за постковид положение
За първи път Световната здравна организация (СЗО) вкара определение за „ пост-ковид положение на пациента “, наричано още &b...
Прочети повече
На 6 октомври 2021 година СЗО дефинира пост Коронавирус като „ положение, зараждащо при лица с евентуална или доказана зараза със SARS-CoV-2, нормално 3 месеца след началото на COVID-19 и със признаци, които не престават минимум 2 месеца и не могат да бъдат обяснени с друга диагноза “.

Изследване във Англия демонстрира, че сред 7% и 18% от инфектираните със SARS-CoV-2 хора са развили някои признаци на нескончаем Коронавирус, които са траели най-малко 5 седмици. Публикация в Scientific Reports обобщава данни за 47 910 пациенти на възраст от 17 до 87 години, проследени от 14 до 110 дни след инфекцията. При 80% от тях са следени резултати седмици до месеци по-късно. От юли 2021 година продължителният COVID-19 е включен в Списъка на уврежданията в Съединени американски щати. При някои хора дълготрайните признаци на COVID-19 са леки, само че при други може да станат причина за поврат в живота. Мозъчна мъгла и проблеми с говора са принудили млади и дейни преди този момент хора да сменят работата си.

Продължителният COVID-19 при деца и юноши е изучен по-слабо спрямо този при възрастните. Не е ясно за какво някои деца и юноши се възвръщат изцяло от прекараната зараза, а други се борят със здравословни проблеми в продължение на седмици или месеци. Някои от тези пациенти даже не са знаели, че са инфектирани със SARS-CoV-2, преди да развият нескончаем COVID-19.

Други са били диагностицирани с мултисистемен инфекциозен синдром при деца – рядко, само че съществено положение, което визира голям брой органи. Според Американската академия по педиатрия (AAP) към края на октомври 2021 година близо 6,4 милиона деца в Съединени американски щати са били диагностицирани с COVID-19. Данните за честотата на продължителния COVID-19 обаче необятно варират. Засегнатите деца и юноши оповестяват за отмалялост, мозъчна мъгла, тревога, болки в ставите, главоболие и други признаци – всички с друга активност и дълготрайност, в някои случаи продължаващи месеци. Статия в списание British Medical Journal от септември 2021 година разкрива, че едно от 7 деца към момента има признаци 15 седмици след инфекцията.

Изучаването на продължителния COVID-19 при подрастващите се затруднява от редица фактори. Малка част от децата с нескончаем Коронавирус търсят здравна помощ. И назад – юноши с недоволства са по-склонни да дадат противоположна връзка при осъществяване на анкети за събиране на данни. Бебетата и най-малките деца не могат да дадат вербален израз на чувствата си. Симптоми като отмалялост може да се проявят при дребни деца като хиперактивност, а не като тромавост, което затруднява родителите в откриването на казуса.
Британски отчет заключи признаците на " дълъг коронавирус "
Около 970 000 поданици на Англия или 1,5% от популацията са имали през месец юли признаци, предизвиквани от инфекцията от новия к...
Прочети повече
Децата с нескончаем COVID-19 нормално се сблъскват и с провокации, свързани с психологичното здраве, само че не е ясно дали това във всички случаи е директен резултат от болестта. Причината е, че от ден на ден хора от всички възрасти страдат от тревога и меланхолия в международен мащаб. Специалистите към момента не знаят по какъв начин COVID-19 въздейства върху психическото положение на децата. Наличните все още данни демонстрират, че повече от половината деца, които не са имали COVID-19, са проявявали признаци като главоболие, отмалялост, нарушавания на съня и усложнения с концентрацията по време на пандемията. Голямо изследване в Обединеното кралство откри, че съвсем всички признаци, обявени от деца с позитивна проба за SARS-CoV-2, са докладвани и от тези, при които пробата е бил негативен. Всичко това трансформира разграничаването на продължителния COVID-19 от обвързваните с пандемията резултати (в резултат от напрежението и обществената изолация) в извънредно предизвикателство.

Продължителният COVID-19 при деца и възрастни е обект на усилени изследвания. Целта на експертите е да разкрият рисковите фактори, които благоприятстват неговата поява, както и молекулните, генетичните, имунологичните и психическите механизми, които го обуславят. Интересно е да разберем дали дълготрайните резултати на COVID-19 са характерни за инфекцията със SARS-CoV-2, или са сходни на тези, следени след други вирусни инфекции. От първостепенно значение са и въпросите, свързани с опцията да предотвратим развиването му, а също и с сполучливото му лекуване.

Публикация в списание Nature оповестява, че при възпаление със SARS-CoV-2 на имунизирани против него хора рискът от нескончаем COVID-19 понижава на половина, само че не изчезва изцяло. Това е значимо, защото страните с висок % на заразяване биха могли да се изправят пред огромен брой случаи на нескончаем Коронавирус даже в случай че забележителен дял от популацията в тях е изцяло имунизирано.

През юни 2021 година Националният институт по опазване на здравето в Съединени американски щати (NIH) даде ход на дълготрайна изследователска стратегия, наречена RECOVER. Очаква се тя да даде отговор на редица въпроси, свързани с пандемията, в това число за продължителния COVID-19. Една от задачите на програмата е да даде информация за тежестта, времетраенето и естеството на признаците на това положение и когато това е допустимо, да ги обвърже с разновидността на ковид, виновен за болестта.

Причините за появяването на продължителния COVID-19 не са известни. Една от хипотезите е, че SARS-CoV-2 се крие в разнообразни тъкани (червата, черен дроб или мозък) и може да се задържи в тях след отшумяването на острата зараза като по този начин продължи да предизвиква увреждане. Според друга догадка необятният имунен отговор, провокиран от първичната зараза, може да докара до произвеждане на антитела и активиране на имунологични реакции, ориентирани против лични кафези и тъкани на организма. Веднъж появили се, те може да продължат да предизвикват затруднения и след привършване на инфекцията. При децата вирусът е по-склонен да се концентрира в червата, в сравнение с в белите дробове, а изчистването му от организма може да отнеме повече време.
Британско проучване: Децата рядко страдат от дълъг КОВИД
Британски лекари са открили, че децата са релативно рядко наранени от дълготрайните резултати на коронавирусната зараза и се избав...
Прочети повече
Ваксините понижават вероятността от разиграване на тези сюжети. Те провокират образуването на огромно количество антитела и Т-клетки, способни да разпознаят и нападат SARS-CoV-2 - по този метод имунната система може да спре вируса още при започване на размножаването му, преди да е съумял да сътвори резервоари в тялото. Освен това провокираният от имунизацията имунен отговор е по-целенасочен и това понижава шанса за отключване на неспецифичните имунни реакции, атакуващи лични кафези и тъкани.

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР