Посрещат я днес в храм „Св. св. Кирил и Методий

...
Посрещат я днес в храм „Св. св. Кирил и Методий
Коментари Харесай

Икона на св. Георги от Зографския манастир идва в София

Посрещат я през днешния ден в храм „ Св. св. Кирил и Методий " в кв. „ Красно село "

На 3 ноември вечерта, с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, в столичния храм „ Св. св. Кирил и Методий " в кв. „ Красно село " ще бъде тържествено посрещната икона на св. Георги Зографски.

Тя е изписана като тъкмо копие на основната реликва на българския светогорски манастир „ Св. Георги Зограф " – така наречен Фануилска икона на св. Георги.

Иконата е изписана от светогорски брат и е с размерите на оригинала (134 х 83 см.), с хубав изпъкнал златен обков. Тя към този момент над месец обитава в Зографската света обител. В 17:00 ч, събота, светинята ще бъде импортирана с лития в църквата „ Св. Кирил и Методий ", след което там ще стартира празнична вечерня по атонски правилник. Богослужението ще продължи до 23 часа, с артисти на двата клироса, а към насладата на енорията ще се причислят и столични свещеници.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, иконата на св. Георги ще остане в църквата „ Св. св. Кирил и Методий ".

Храмовото духовенство се надява да бъде издигнат и параклис, отдаден на раннохристиянския великомъченик и вълшебник св. Георги, където да се съхранява светата икона.

Църковното поверие свързва Фануилската икона на св. Георги със самото учредяване на Зографската св. обител. Тя се появява по чудодеен метод в храма след молитва на монасите, създатели на обителта, и по този начин Бог открива волята Си кой да бъде настойникът на новия манастир в градината на св. Богородица. Оригиналът на тази антична икона се е съхранявал няколко века в манастира Фануил, покрай Лида, родното място на св. Георги. Местното поверие споделя, че една нощ обликът на светеца върху основната им икона се заличил и липсващ, а на игумена Евстратий било намерено, че иконата е била пренесена на Атон. Фануилската неръкотворна икона на св. Георги през днешния ден е една от най-големите светини на Света гора.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР