Посрещането на Нова година ни кара да се надяваме на

...
Посрещането на Нова година ни кара да се надяваме на
Коментари Харесай

Откога се празнува Нова година на 1 януари?

Посрещането на Нова година ни кара да се надяваме на по-добро и по-светло бъдеще. Това е мотив, който хората обичат да честват по целия свят, само че зад традицията се крие дълга история.

Няколко основни момента отварят пътя към прекосяването на новогодишната нощ в празника, който познаваме исторически и обичаме през днешния ден.

Как са почнали новогодишните празненства?

Честването на Нова година на 1 януари е относително ново събитие. Смята се, че най-ранният запис на новогодишно тържество е бил в Месопотамия, към 2000 година пр.н.е. и е било чествано към времето напролетното равноденствие, в средата на март.

Има и други дати на честване, свързани със сезоните, коитобили употребявани отразлични антични култури. Египтяните, финикийците и персите започвали новата си година с есенното равноденствие, а гърците я чествали назимното слънцестоене.

1 март като Нова година

В ранния римски календаримало 10 месеца или единствено 304 дни. Според него на 1 март настава новата година. Септември и декември били надлежно седми и десети месец.

Януари се причислява към календара

Първият път, когато новата година се чества на 1 януари, е в Рим през 153 година пр.н.е.(Всъщност, месец януари даже не е съществувал до към 700 година пр.н.е., когато вторият цар наРим, Нума Понтилий, прибавя месеците януари и февруари.) Новата година е преместена от март на януари, тъй като това е началото на гражданската година. Месецът, в който двамата новоизбраниримски консули– най-висшите чиновници в Римската република – стартират едногодишния си мандат. Но тази новогодишна дата не всеки път е била прецизно и необятно спазвана, а траяла от време на време да се чествала на 1 март.

Юлиански календар: 1 януари публично основан като Нова година

Произходът на 1 януари, отбелязващ Нова година, датира от 46 година прочие н. е., когато Юлий Цезар създава слънчевия юлиански календар. Причините - остарелият лунен римски календар става неефикасен, както и потребност дасе уважи Янус - римскиятбог на началото.Това значи, че той може да се върне в предишното и да продължи напред към бъдещето. За да отпразнуват събитието, античните хора принасяли жертви на бога на началото, добавяли лаврови клончета към домовете си като декорация и разменяли дарове. Новогодишните празненства обаче били езически. И по този начин, 1 януари бил отстранен като начало на годината. Тогава 25 декември, денят, в който се е родил Исус, се е считал за начало на Новата година. 25 март, празникът Благовещение, също се употребява като сурогат на 1 януари.

Григориански календар: 1 януари възобновен

През 1582 година промяната наГригорианския календарвъзстановява 1 януари катоновогодишен ден. Въпреки че множеството католически страни одобряват Григорианския календар съвсем незабавно, той еприетпостепенно измежду протестантските страни. Британците, да вземем за пример, не одобряват реформирания календар до 1752 година. Дотогава Британската империя е чествала новата година през март.

Новогодишни тържества по света през днешния ден

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР