Посрещане данъчната кампания за 2024 г с нови надградени услуги,

...
Посрещане данъчната кампания за 2024 г с нови надградени услуги,
Коментари Харесай

НАП: Над 70% от хората подават данъчната си декларация онлайн

Посрещане данъчната акция за 2024 г с нови надградени услуги, които жителите могат да употребяват през цялата година за осъществяване на информации и на заплащания.


Е-услугите пестят доста време и средства на жителите.

Над 70% от физическите лица подават онлайн декларацията си.

Това съобщи заместител изпълнителният шеф на Националната организация за приходите (НАП) Милена Кръстанова, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Данъчната акция стартира от през днешния ден и към този момент могат да се подават годишните данъчни заявления за приходите по електронен път или на книжен притежател в офисите на Национална агенция за приходите, или по пощата, сподели Кръстанова.

Боряна Георгиева, шеф на Дирекция " Обслужване ", означи, че обичайно декларацията изглажда както в досегашния си тип. " Освен общата тяло, има и приложения към нея ", акцентира тя и посочи, че подаването на декларацията следва да бъде направено в период до 30 април т.г.

Георгиева изясни, че заплащането на дължимия налог се прави по сметка за налози в Българска народна банка и добави, че е значимо физическите лица да знаят, че е водеща датата, на която парите ще постъпят по сметката на Национална агенция за приходите. Тя прикани физическите лица да уточнят каква е политиката на съответната банкова институция, тъй че да може лицето да няма лихви.

" Ако лицето заплати посредством физически или виртуалния пост на Национална агенция за приходите, това ще подсигурява, че техните отговорности ще постъпят в период и няма да има забавяне ", сподели още шефът на Дирекция " Обслужване ".

Възползвайки се от ранно обявление на налозите си, физическите лица ще могат да употребяват 5% отстъпка, ката отстъпката не може да надвишава 500 лева Важно условия за отстъпката е лицето да няма остарели отговорности.

" Парите, които ще платите за остарели отговорности, ще отидат за погасяване на старите отговорности, т.е. те няма да стоят някъде. Ако не сте ги платили – ясно. Ако сте ги платили към този момент и продадете декларация, ще можете да ползвате облекчение ", посочи още Георгиева, като разясни, че могат да се погасяват и остарели, и нови отговорности.


" Ако подаваш декларация и по тази декларация имаш невнесен налог, няма да ползваш облекчение ", добави тя.

Нина Младенова, държавен специалист по приходите в Дирекция " Обслужване ",

също сподели, че все още на подаване на декларацията физическите лица не би трябвало да имат отговорности към Национална агенция за приходите.

Най-вероятно декларациите, които ще бъдат подадени, ще надвишават 700 хиляди

Масово се употребяват облекчения за децата. От Национална агенция за приходите, обаче, не разполагат все още с данни за сумата, която за м.г. са съумели да си спестят родителите въз основа на данъчното облекчение.

Николай Мишовски, шеф на Дирекция " Информационен център ", разяснява, че би трябвало да се прави разлика сред невнесен налог. " Изискването по закон, с цел да ползвате данъчно облекчение е да нямате просрочени отговорности. Подаването на декларацията онлайн лишава сред 8 и 10 мин. Попълването е извънредно елементарно и бързо ", съобщи той.

За 2023 година " няколко хиляди пъти са подадени сигнали за неиздадени касови бележки ". " Реакцията на Национална агенция за приходите нормално е в границите на няколко дни да бъде формирана инспекция, някои сигнали водят до проверка ", изясни Мишовски и добави, че н рамките на месец клиентът, подал сигнала, ще получи отговор.

Росен Иванов, шеф на Дирекция ДОМ, означи, че това са обстановки сред клиент и търговец и в този развой Национална агенция за приходите не взе участие директно. Той прикани хората, в случай че някъде им се отхвърля издаване на касови бележки, да алармират, с цел да може да се извърши инспекция. " Национална агенция за приходите е подготвена да спомага на сигнали ", увери той.

По време на конференцията представителните на медиите показаха неодобрение, че изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите Румен Спецов не участва. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР