Посрещаме и този 15 септември с нерешени проблеми в образователната

...
Посрещаме и този 15 септември с нерешени проблеми в образователната
Коментари Харесай

Такева: Посрещаме и този 15 септември с нерешени проблеми в образованието

Посрещаме и този 15 септември с нерешени проблеми в просветителната система. Това сподели ръководителят на Синдиката на българските учители Янка Такева.
По думите ѝ сериозен е въпросът с кадровото застраховане изключително в дребните обитаеми места, като все още незаетите щатни места са към 3000. Модернизирането на образователните проекти също е противоречив миг, на който надали ще бъде открито решение през тази образователна година. Председателят обаче изрази убеденост, че обещаното от държавното управление поетапното нарастване на учителските заплати ще се извърши.
„ В бюджетната рамка са заложени за 2018 година в бюджета 338 млн. за междинното обучение от тях 248 млн. за работните заплати, които ще се усилят от 1 септември 2017 година Вчера на Отрасловия съвет приехме наредбата за работните заплати, приехме анекса, тъй че на следващия ден чакаме да подпишем анекса и надлежно шефовете към този момент да стартират нарастването, тъй като средствата са в учебните заведения за нарастването на работните заплати. Аз считам, че държавното управление би трябвало да отпусне в допълнение още 90 млн. към тези 338 млн. лева в бюджет 2018 година, с цел да може да се покрият всички нужни разноски по издръжката и целодневната организация на работата в учебните заведения и целодневните детски градини”, сподели още ръководителят на Синдиката на българските учители Янка Такева, съобщи Фокус.
Янка Такева добави, че тази година към 61 000 първокласници ще влязат в класните стаи. Механизмът за обгръщане на деца в системата ще даде позитивни резултати, като тази година повече деца ще се образоват и в останалите класове, разяснява още тя.
" Важна цел през нова образователна година би трябвало да бъде повишение статута на българския преподавател ", сподели Янка Такева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР