Посрещаме декември със силна геомагнитна буря, възможни са смущения в

...
Посрещаме декември със силна геомагнитна буря, възможни са смущения в
Коментари Харесай

Силна геомагнитна буря ни удря до часове: Оставаме без интернет, а странни сияния се появяват в небето

Посрещаме декември със мощна геомагнитна стихия, вероятни са разстройства в информационните мрежи, а в някои страни ще се следят полярни сияния.

Астрономите оповестяват, че бурята ще ни връхлети на 01-02 декември. Според данните от Националната организация за океански и атмосферни проучвания на Съединени американски щати (NOAA), тя ще е от клас G3-G4.

Възможни са смущения в информационните мрежи и даже спиране на Интернета тук-там в Европа и Азия, предизвестяват от Meteo Balkans.

Магнитните  бури са разграничени на пет категории – G1 “слаб ”, G2 “среден ”, G3 “силен ”, G4 “много мощен ” и G5 “изключително мощен ”.

Причината за тази стихия е изхвърляната порция плазма от слънчевото леке AR3500, което изригна на 28 ноември. Тогава астрономите от Института по приложна геофизика на НАСА са записали изригване на Слънцето с огромна активност – M9.8 (R1)  в рентгеновия диапазон. Изригването беше съпроводено от изхвърляне на коронарна маса със скорост от 800-900 км. в секунда.

 Силна геомагнитна стихия ни удря до часове Снимка: Meteo Balkans

Опасността от следващо изригване не е оптимална, защото през идващите часове към Земята ще бъдат ориентирани слънчевите петна AR3501 AR3500 AR3494 и AR3493. Възможно е от тях да бъде изхвърлена нова порция плазма. Тя може да доближи до планетата и да провокира геомагнитна стихия от клас G3-G4. Според астрономи вероятността от по-силно изригване се покачва до 50-60%.

Ще се вижда ли от България?

Очакваната геомагнитна стихия ще от G3, само че има възможност да се усили до G4. Възможно е очакваните полярни сияния да се виждат и в ниските географски ширини. Например от Германия, Полша и Беларус. Не бихме се изненадали даже се вижда и от Северна Румъния и Молдова. Вероятността да се вижда от България е доста ниска.

Кога да чакаме геомагнитна стихия от изригването?

Meteo Balkans направи инспекция и откри, че главният му поток е ориентиран към Земята, което ще провокира мощна магнитна стихия.

Какво може да ни аргументи магнитната стихия?

Обикновено разстройствата, подбудени от нея, въздействат неподходящо на възрастните и на хората със слаб имунитет. Тези, които са чувствителни към явленията, могат да почувстват изнемощялост, главоболие, неразположение, съмнение в кръвното налягане и слаба централизация.

Какво съставлява геомагнитната стихия?

Геомагнитните стихии съставляват огромни и внезапни разстройства в стойностите на Земното магнитно поле, породени от взаимоотношението му със слънчевия вятър. Когато се следи изригване от някоя от дейните области на Слънцето, в междупланетното пространство се отделя поток от плазма, който се изстрелва със скорост сред 600 и 900 км./сек.

Обикновено към два дни са нужни на този поток да доближи Земята. Заредени частици съумяват да обхванат през полярните области и да провокират образуването на мощни токови системи към екватора и полярните кръгове.

Как да се предпазим?

При геомагнитни стихии лекарите поучават да се съблюдава режим на хранене с плодове и зеленчуци, без скотски мазнини. Доста оказва помощ и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа на открито, само че и не прекалявайте с разходките.

Не е целесъобразна потреблението на тежка храна, както и дълготрайно застояване в затворени пространства без чист въздух.

Още вести четете в секция Живот. 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР