Посред нощ близо до КарнобатТокът бил изключен, има версия за

...
Посред нощ близо до КарнобатТокът бил изключен, има версия за
Коментари Харесай

Пламна склад за боеприпаси на Гебрев

Посред нощ покрай Карнобат
Токът бил изключен, има версия за “вражески огън”

Четвърти случай с “Емко”

Склад с муниции на оръжейния търговец Емилиян Гебрев пламна към 3,30 ч. през днешния ден и гърмеж стресна жителите на Карнобат. При детонациите няма потърпевши.

Двамата пазачи са съумели да избягат още при първите пламъци. На километри от града в местността “Чобан дере” има 4 склада от бивше военно отделение, наричани “Погребите”. Инцидентът е станал единия от тях. Според непотвърдена информация токът в помещението е бил изключен и към този момент не е ясна повода за пожара.

През целия ден и през нощта регионът беше отцепен от полиция. По протокол оглед може да бъде изработен едвам 24 часа след последния гърмеж, който е бил към 5 ч в неделя. В четирите склада се съхраняват остарели муниции - патрони и снаряди, чиято орис още не решена - дали да бъдат унищожени или модифицирани. Такива хранилища има и в кв. “Долно Езерово” в Бургас.



Порталът към някогашните военни хранилища край Кранобат, приватизирани от компанията “Емко” на Емилиян Гебрев. Снимки: Бургас нюз и Би Ти Ви

“Погребите” са приватизирани от частната компания “Емко” на Емилиян Гебрев. В Карнобат през днешния ден плъзнаха клюки, че пожарът е провокиран съзнателно, както в други хранилища на същия оръжеен търговец. На 12 ноември 2011 година избухна вместилище за муниции на “Емко” до село Ловнидол, Севлиевско. Продукцията е била предопределена за Министерството на защитата на Грузия. Прокуратурата тогава разгласи, че гърмежът е провокиран с капсул детонатор, задействан отдалечено. През 2014 година гърмежи имаше и в хранилища на Гебрев във Врбетице, Чехия. Появи се информация, че продукцията е била предопределена за Украйна, само че предприемачът я отхвърли. През 2015 година беше взривен склад за подготвена продукция на ВМЗ Сопот, част от която е била благосъстоятелност на “Емко”. За всичките предходни произшествия са обвинени шестима съветски жители, за които се счита, че са чиновници на Военното разузнаване ГРУ.
Емилиян Гебрев: Разследващите да кажат за предумисъл


Яснота ще имаме след към 24 часа, чакам те да минат, с цел да получим достоверна информация, която мен ме интересува повече от всички. Най-важното е, че няма нито убити, нито ранени хора. Дали има предумисъл при гърмежа, ще кажат проверяващите. От години моля към всички държавни органи, че би трябвало съществено да се подходи към опазването на всички предприятия от така наречен стратегически лист, само че до този миг няма каквото и да било схващане.

Издирват руснаци
Тровили търговеца с инсектициди
Емилиян Гебрев, синът му Христо и индустриалният шеф на “Емко” Валентин Тахчиев бяха признати в болница след отравяне с незнайно вещество през април 2015 година Развитие следствието получи след отравянето на някогашния двоен сътрудник Сергей Скрипал и щерка му Юлия през 2018 година в Солсбъри, Англия. През януари 2020 година трима руснаци - Сергей Федотов, Георги Горшков и Сергей Павлов бяха упрекнати за отравянето на Гебрев и оповестени за интернационално търсене.

Установено бе, че българският оръжеен търговец е бил токсичен не с “новичок”, а с инсектициди, открити в салата, която е ял на вечеря с сътрудници.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР