Посолството ни не е било информирано за инициативата, при която

...
Посолството ни не е било информирано за инициативата, при която
Коментари Харесай

Посланикът ни в Сърбия: Задържането на български лекари в Босилеград вероятно е инициатива на местната власт

Посолството ни не е било осведомено за самодейността, при която български лекари бяха арестувани, откакто преглеждали наши сънародници в Босилеград в петък. Това сподели българският дипломат в Сърбия Радко Влайков, съобщи Българска национална телевизия.

По думите му капацитетът на здравната помощ в Босилеград е непълен, нужна е помощ от България, само че нещата би трябвало да се регламентират.

Акцията по задържането на лекарите евентуално не е на централната сръбска власт, а е самодейност на локалната власт, защото сме очевидци на преднамерено отношение към хората, които се опълчват на тази власт. Със Сърбия имаме отлични връзки, сподели Радко Влайков.

Според дипломатът Александър Йорданов в случая става дума за провокация от сръбска страна, за която българските лекари са употребявани като мотив тя да се осъществя.

Практически е налице напрежение сред организацията на българите в Босилеград и кмета на града, който продължава дълго време. Малцинството ни там се намира в политическа битка, това е политически конфликт. Важно е когато България работи за ползите на своите жители в чужбина, да не става част от политически игри в самата Сърбия, разяснява Йорданов.

Той дефинира реакцията на Министерство на външните работи като точна и прикани да не се залита в крайности.

Сърбия желае да бъде в Европейски Съюз, само че надалеч не са подготвени, не всички среди в страната желаят това. Те не могат да бъдат част от евросъюза, преди да станат част от НАТО, което сега е тематика табу, сподели още Александър Йорданов.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР