Посолството на Украйна в Анкара поиска днес от Турция да

...
Посолството на Украйна в Анкара поиска днес от Турция да
Коментари Харесай

Украйна иска Турция да задържи руски кораб

Посолството на Украйна в Анкара изиска през днешния ден от Турция да задържи съветски транспортен съд, който е дошъл наоколо до черноморското ѝ крайбрежие от окупираното от Русия украинско пристанище Бердянск, оповестиха Ройтерс и Франс прес.

Корабът " Жибек Жоли " с дължина 140 м, плаващ под съветски байрак, е пуснал котва на към километър от пристанище Карасу на турския бряг, източно от Истанбул, съгласно данни на уеб страницата " Морски трафик ", който следи придвижването на корабите.

" Жибек Жоли " от окупирания Бердянск е влезнал в пристанището на Карасу. По искане на украинския прокурор помолихме турската страна да предприеме нужните ограничения ", съобщи дипломат Васил Боднар в Туитър.

Въпреки че не прецизира какъв товар има на борда, известието подсказва, че дипломатът подозира съществуването на украинско зърно, показва Агенция Франс Прес

По данни на " Морски трафик " корабът е изключил транспондера си 12 часа преди да наближи Турция. Транспондерът, който е наложителен по време на навигация, предава сателитен сигнал, който разрешава непрекъснатото локализиране на корабите.

Украинският посланик уточни, че прави оценка високо " положителната връзка и интензивното съдействие с турските управляващи ".

Ройтерс цитира чиновник на украинското външно министерство, който, базирайки се на информация от морската администрация на страната, твърди, че " Жибек Жоли " е натоварил първия товар от към 4500 тона зърно от Бердянск, което съгласно служителя принадлежи на Украйна.

В писмо от 30 юни до министерството на правораздаването на Турция основната прокуратура на Украйна настрана съобщи, че " Жибек Жоли " е взел участие в " противозаконен експорт на украинско зърно " от Бердянск и се е насочил към Карасу, Турция, със 7000 тона товар, което е по-голям товар от посочения от формалния представител.

Украинската основна прокуратура изиска от Турция " да извърши инспекция на този морски съд, да изземе проби от зърното за правосъдна експертиза, да изиска информация за местонахождението на това зърно ", се споделя в писмото, като се прибавя, че Украйна е подготвена да организира взаимно следствие с турските управляващи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР