Посолството на САЩ у нас се извини за инцидента отпреди

...
Посолството на САЩ у нас се извини за инцидента отпреди
Коментари Харесай

Посолството на САЩ и Министерството на отбраната се извиниха за нахлулите войници

Посолството на Съединени американски щати у нас се извини за случая отпреди повече от две седмици, при който американски бойци нахлуха въоръжени в частен индустриален завод в село Чешнегирово.

Инцидентът, при който седем очевидно въоръжени бойци нахлуват в цеха и крещят заповеди по чиновниците му, е напълно записан от охранителната камера на обекта в село Чешнегирово, намиращо се на 20 км от Пловдив. Въпросният склад е тъкмо до военно летище, където се е водело обучение на НАТО. По-рано през днешния ден един от притежателите на частния обект Марин Николов разгласи, че ще съди Министерството на защитата за нелегално навлизане в частен парцел и отправени закани против чиновниците му. Той добави, че преди 10-тина дни е пуснал сигнал до Военна полиция за случая, само че преди за него да стартира да се разяснява в медиите, Николов не е получил никакъв отговор на сигнала си.

В известие до медиите от американското дипломатическо посланичество декларират, че са получили информация за случая едвам през вчерашния ден. Уточнява се, че на 11 май американски военни от 173-та въздушно-десантна бригада са провеждали образователна симулация, в границите на която е трябвало да бъдат овладени и обезопасени здания на летище Чешнегирово. По време на учението, американските бойци са влезнали и в постройка до летището. Според военните постройката е била част от зоната за образование, само че в нея е имало български цивилни лица, наети от частен бизнес.

" Поднасяме нашите откровени извинения на частното дружество и чиновниците в постройката ", пишат от американското посолство и прибавят, че сега се организира задълбочено следствие на повода за тази неточност.

От българското министерство на защитата също дадоха брифинг по тематиката, съобщи БНР.

Служебният министър на защитата Георги Панайотов дефинира нахлуването  на американски военни в частен завод в Чешнегирово като " явно неразбирателство " и " случай " и сервира извиненията на българската страна. Той уточни, че българското Министерство на защитата и американската страна са подготвени да обезщетят компанията, в случай че има нанесени материални вреди.

От Министерството на защитата отхвърлиха казусът да е бил прикрит за две седмици: " Няма прикриване на информация, само че е имало докладване на такава. Когато сте разбрали вие, тогава съм схванал и аз ", изясни служебният министър на защитата Георги Панайотов. Той назова случая: " Очевидно неразбирателство, тъй като съюзнически военнослужещи излизат отвън периметъра на учението ", и сподели, че е пресилено да се назовава " случай " недоразумението -случка, в която никой не е бил наранен и не е било упражнявано принуждение. Военнослужещите на съюзническата страна не са били въоръжени с бойни муниции, изясни Георги Панайотов:

" Е, това цивилните е нямало по какъв начин да го знаят, несъмнено, само че това е фактът, тъй че има неразбирателство, извънредно неприятно неразбирателство. Взимаме ограничения ".

Министерството стартира инспекция, която чака да завърши до дни:

" Очевидно има виновни лица и военнослужещи, които би трябвало да понесат отговорност. Армията на Съединените щати поема ангажимент за в бъдеще да не позволява сходни произшествия ".

Пред БНР обаче служебният министър на защитата Георги Панайотов сподели, че не са се свързвали със притежателя на цеха, а негово право било да подхваща правосъдни дейности поради случая: " Друго, което мога да ви кажа, че такива учения ще се организират и в близко бъдеще и като съдружник България извършва своите отговорности и е деен участник в Северноатлантическия алианс ", сподели служебният министър Георги Панайотов.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР