Посолствата на САЩ и Канада в Турция заявиха днес, че

...
Посолствата на САЩ и Канада в Турция заявиха днес, че
Коментари Харесай

Посолствата на САЩ и Канада в Анкара: Няма да се намесваме във вътрешните работи на Турция

Посолствата на Съединени американски щати и Канада в Турция обявиха през днешния ден, че имат намерение да съблюдават законите и наредбите на приемащата страна и да не се намесват във вътрешните ѝ работи, откакто по-рано турският президент подреди на външното министерство на републиката да разгласи посланиците на 10 страни за личност нон грата.

" Съединените щати остават ангажирани с член 41 от Виенската спогодба за дипломатическите връзки ", се споделя в изказване, публикувано на формалната страница на посолството на Съединени американски щати в Twitter. Идентично изказване беше оповестено на страницата на канадското посолство в Twitter. Нидерландия и Нова Зеландия изпратиха сходно известие, а Норвегия и Финландия препратиха известието на Съединени американски щати.

Първият параграф на член 41 от посочения документ гласи, че " без да се засягат техните привилегии и имунитети, всички лица, които се употребяват от такива привилегии и имунитети, са длъжни да съблюдават законите и наредбите на приемащата страна ", като те " също по този начин са длъжни да не се намесват във вътрешните работи на тази страна ".

Обкръжението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган се стреми да избегне, в това число представители на Германия и Съединени американски щати. Това заяви „ Блумбърг “, базирайки се на източници от администрацията на турския водач.

Според организацията турското външно министерство към момента не е подхванало съответни стъпки за експулсиране на дипломатите - те към момента не са оповестени за личност нон грата. Министерството декларира, че се надява да избегне по-нататъшно изостряне на обстановката.

През уикенда администрацията на Ердоган е провела среща с държавни чиновници, които са изложили пред турския водач вероятните последствия от експулсирането на посланиците, в това число за турската стопанска система. Според организацията скоро ще се организира нова среща, на която ще се реши дали да се пристъпи към съответни стъпки за експулсиране на западните дипломати.

Турският президент приветства изказванията на посолствата, заяви от своя страна Анадолската осведомителна организация, базирайки се на източници от президентската администрация.
 Ердоган се закани, че ще изгони 10 западни посланици, измежду тях на Съединени американски щати и Германия Ердоган се закани, че ще изгони 10 западни посланици, измежду тях на Съединени американски щати и Германия
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши да експулсира посланиците на Съединени американски щати, Германия и осем други западни страни, които се разгласи...

" Президентът Ердоган е взел под внимание изказванията на посолството на Съединени американски щати и други дипломатически задачи ", обявиха от администрацията.

Реакцията на посолствата пристигна, откакто Ердоган подреди да бъдат оповестени посланиците на 10 страни за личност нон грата поради рецензиите на няколко страни към инициирания от Анкара правосъден развой против.

На 21 октомври Ердоган разкритикува посланиците на Съединени американски щати, Германия, Дания, Финландия, Франция, Нидерландия, Швеция, Канада, Норвегия и Нова Зеландия, като съобщи, че те се намесват в правосъдните каузи на страната. Същия ден те бяха призовани в турското външно министерство по отношение на публикуването на взаимно изказване по отношение на процеса против правозащитника Осман Кавала.

В събота президентът на Турция съобщи, че е наредил на външното министерство на републиката да разгласи посланиците на 10 страни, които са създали изказване за процеса против Кавала, за личност нон грата.

Кавала, упрекнат от турските управляващи в присъединяване в опита за прелом през 2016 година, беше арестуван на летището в Истанбул на 18 октомври 2017 година На 1 ноември същата година съдът постанови задържането му за опит за смяна на конституционния ред и събаряне на настоящото държавно управление. Турските управляващи също по този начин считат, че Кавала е взел участие в митинги, състояли се през 2013 година През февруари 2020 година съдът в Истанбул реши да оправдае и освободи деятеля, само че по-късно същия ден прокуратурата още веднъж подреди задържането му.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР