Посоката, в която искам да вървим, е към функционална децентрализация

...
Посоката, в която искам да вървим, е към функционална децентрализация
Коментари Харесай

Василев: Трябва да се върви към функционална децентрализация на общините

„ Посоката, в която желая да вървим, е към функционална децентрализация на общините . Необходимо е да дадем благоприятни условия на общинските управляващи да взимат повече решения на локално равнище “ . Това обръщение насочи министърът на финансите Асен Василев на работна среща с управлението на Националното съдружие на общините в България (НСОРБ). На нея бяха разисквани плана на Закона за държавния бюджет за 2024 година, препоръчаните промени в данъчните закони и идните начинания и планове на общините, финансирани със средства от Националния проект за възобновяване и резистентност и програмата за финансиране на общински вложения , оповестиха от Финансовото министерство. 

Като стъпка в посока на финансовата децентрализация от началото на идната година в ръководство на общините ще остават към 100 млн. лева Това са предстоящите доходи от патентен налог , които ще се образуват от два съставния елемент – от самото нарастване на патентния налог и от заведенията за хранене, които преминат към заплащането му. Така общините ще разполагат с по-голям запас, който сами да ръководят. Министърът изрази мнение, че всички доходи, свързани с упражняването на занаятчийски действия и услуги, последователно би трябвало да се трансферират към общините.

НСОРБ сложи като главен проблем пред локалните управляващи планувания в бюджета за идната година размер на общата изравнителна дотация. С нея би трябвало да компенсират и разноските , свързани с увеличението на минималната работна заплата от 1 януари 2024 година Беше реализирано единодушие размерът на дотацията да бъде нараснал от 404 млн. лева на 470 млн. лева, тъй че да разреши на общините да осъществят локалните си политики в интерес на популацията.

Представителите на общините показаха своята признателност за спазеното заричане всяка година от бюджета да се заделят по 1 милиарда лева за финансиране на общински планове, както и за въведените стандарти в образованието и опазването на здравето.

На срещата беше подложен и въпросът с измененията в Закона за локалните налози и такси, препоръчани от НСОРБ. Министерството на финансите поддържа самодейността на локалните управляващи, защото размерът на локалните налози и такси не е обновен от 2010 година

В диалога бяха разисквани осъществяването на стратегиите за цифровизация на архивите, саниране, улично осветяване и повишение на сигурността посредством видеонаблюдение в по-малките обитаеми места.

В работната среща участваха заместник-министърът на финансите Георги Клисурски, заместник-председателят на УС на НСОРБ Донка Михайлова, Силвия Георгиева, изпълнителен шеф на НСОРБ и други. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР