Посоката, в която искам да вървим, е към функционална децентрализация

...
Посоката, в която искам да вървим, е към функционална децентрализация
Коментари Харесай

Асен Василев: Вървим към функционална и финансова децентрализация на общините

„ Посоката, в която желая да вървим, е към функционална децентрализация на общините. Необходимо е да дадем благоприятни условия на общинските управляващи да взимат повече решения на локално равнище “.

Това съобщи министърът на финансите Асен Василев, който през днешния ден организира работна среща с управлението на Националното съдружие на общините в Република България /НСОРБ/.

По време на полемиката двете страни разискаха плана на Закона за държавния бюджет за 2024 година , препоръчаните промени в данъчните закони и идните начинания и планове на общините, финансирани със средства от Националния проект за възобновяване и резистентност и програмата за финансиране на общински вложения .

Бе изтъкнато, че от началото на идната година се чака в общините да остават към 100 млн. лв. , което ще бъде значима стъпка в тяхната финансова децентрализация. Това са предстоящите доходи от патентен налог , които ще се образуват от два съставния елемент – от самото нарастване на патентния налог и от заведенията за хранене, които преминат към заплащането му. По този метод общините ще разполагат с по-голям запас , който сами да ръководят.

Асен Василев изрази мнение, че всички доходи , свързани с упражняването на занаятчийски действия и услуги , последователно би трябвало да се трансферират към общините.

Ръководството на НСОРБ сложи като главен проблем пред локалните управляващи планувания в бюджета за идната година размер на общата изравнителна дотация. С нея би трябвало да компенсират и разноските , свързани с увеличението на минималната работна заплата от първия ден на идната година. Беше реализирано единодушие размерът на дотацията да бъде нараснал от 404 млн. лв. на 470 млн. лв. тъй че да разреши на общините да осъществят локалните си политики в интерес на популацията.

Сдружението изрази своята признателност за спазеното заричане всяка година от бюджета да се заделят по 1 милиарда лв. за финансиране на общински планове, както и за въведените стандарти в образованието и опазването на здравето.

На срещата беше разискван и проблема с измененията в Закона за локалните налози и такси , препоръчани от НСОРБ. Министерството на финансите поддържа самодейността на локалните управляващи, защото размерът на локалните налози и такси не е обновен от 2010 година.

Двете страни разискаха и осъществяването на стратегиите за цифровизация на архивите, саниране, улично осветяване и повишение на сигурността посредством видеонаблюдение в по-малките обитаеми места.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР