Посочване на ЕГН, доказване на правен интерес като член на

...
Посочване на ЕГН, доказване на правен интерес като член на
Коментари Харесай

ГЕРБ ограничава достъпа на гражданите до информация, иска ЕГН и правен интерес

Посочване на ЕГН, доказване на юридически интерес като член на локална общественост, без първични счетоводни данни за финансови интервенции.

Така от ГЕРБ си показват правото на жителите да желаят и получават социална информация, излиза наяве от, импортирани от група депутати на партията, сред двете четения на Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ). За предложенията, с които на процедура се лимитира въпросният достъп, писа пръв в. " ". Справка в уеб страницата на Народното събрание по придвижването на закона, признат на първо четене, удостоверява съществуването на мракобесните по своето създание текстове. Вносители са Анна Александрова (бивш ръководител на правната комисия в НС), Любен Дилов-син, Бранимир Балачев (известен с репликата си, че убитият по времето на Никола Филчев прокурор Николай Колев си го е заслужавал) и други. От претекстовете излиза наяве, че въпросните оферти са стимулирани с недоволства на общините, от които жители търсят социална информация.

ЕГН

От ГЕРБ оферират заявителите да показват единния си цивилен номер, когато внасят претенции по ЗДОИ.

" Въвеждането на ЕГН като детайл от идентификацията на заявителя от една страна обезпечава реализиране на сходство със Закона за гражданската регистрация при индивидуализация на физическите лица в правния мир, в това число при даване на административни услуги, въпреки това способства за свеждане до най-малко на проявата на постоянно следено в общините нежелано събитие по подаване на заявки с фиктивни имена и адреси, респективно голословно разходване на запаси на общинските администрации по култивиране на сходни заявки " - пишат в претекстовете си Александрова и компания.

Тук не е ясно какво общо има " гражданската регистрация при индивидуализация на физическите лица в правния мир " и даването на заявителите на административни услуги с правото на жителите да питат администрациите по разнообразни въпроси - за това по какъв начин се харчат налозите им, да вземем за пример, къде какво ново строителство се планува, какви разрешителни се издават и мн. други

Докажи

С това предложенията в посока ограничение на достъпа до информация не се изчерпват. Заявителят ще би трябвало да потвърждава и юридически интерес да се снабди с информацията - като член на локална общественост. Препратката тук е към Закона за обществените финанси, който дава дефиницията:

" Местна общественост " са жителите и юридическите лица, които имат регистрация, реализират активност или употребяват услуги на територията на съответната община. "

С други думи, в случай че гражданин на столицата, изиска по ЗДОИ от Община Царево, например, информация за утвърдените устройствени проекти, т.е. за бъдещите строителни проекти, то локалната власт ще му откаже, в случай че той няма регистрация на нейна територия или пък ще би трябвало да потвърждава, че употребява услуги на територията й.

За да стимулират това си предложение, депутатите от ГЕРБ насочват към правосъдната процедура, при която " при избрани хипотези заявителят следва да е притежател на юридически интерес като член на локалната общественост ".

Първата стопанска интервенция

Но и това не е всичко. Предлага се още заявителите да нямат достъп до така наречен първоначални счетоводни документи. Според Закона за счетоводството първичният документ е притежател на информация за записана за първи път стопанска интервенция. Вторичният документ е притежател на преобразувана (обобщена или диференцирана) информация, получена от първичните счетоводни документи, а регистърът е притежател на хронологично систематизирана информация за икономически интервенции от първоначални и/или вторични счетоводни документи. Така на процедура излиза, че жителите няма да могат да разполагат с първичната информация за дадена стопанска интервенция, а единствено до систематизирани данни.

Любопитно е по какъв начин от ГЕРБ стимулират и това предложение. Сега били налице голям брой случаи, в които от общиините се изисквала друг вид счетоводна информация за интервал, надхвърлящ над три години и то (забележете) от лица, които не са представители на " локалната общественост ". Освен това, имало ножество закони, които уреждали гласност, бистрота и надзор върху общинските разноски.

Поне 138 в света...

Със свое отрицателно мнение по по този начин направените оферти са излезли от " Програма достъп до информация ". По отношение на условието за даване на ЕГН, оттова декларират:

" Въвеждането на такова условие е сериозна крачка обратно спрямо 2000 година, когато бе признат Законът за достъп до социална информация. Както множеството съществуващи понастоящем закони - най-малко 138 в света, той не планува непотребни условности в заявките, включително изтъкване на ЕГН. "

Допълват, че условието опонира и на Конституцията, съгласно която всеки има право да търси информация. Същото важи и за критерия " локална общественост " и за непредоставянето на първичната счетоводна информация, показват още от организацията.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР