Последвайте Гласове в .Общо 22 фургона ще предостави държавата на

...
Последвайте Гласове в .Общо 22 фургона ще предостави държавата на
Коментари Харесай

22 фургона дава държавата на хора, загубили домовете си при наводнението в Карловско

Последвайте ”Гласове " в.
Общо 22 фургона ще даде страната на хора, изгубили домовете си при наводнението в карловските села. Това заяви регионалният шеф на Пловдив Ангел Стоев пред публицисти в село Богдан. Той посочи, че от тях пет са в Слатина, седем в Каравелово и 10 в Богдан. Фургоните ще бъдат доставени до десет дни. На 19 септември 378 фамилии ще получат еднократните помощи от 375 лв. по линия на обществено подкрепяне, съобщава Българска телеграфна агенция.

Стоев заяви, че разчистването в село Слатина е на финала си и до 2-3 дни ще е изцяло завършило. Там няма частни домове, които да не са изчистени, останаха единствено три публични здания, посочи той. 
Днес в селата Каравелово и Богдан има по към 200 доброволци от разнообразни администрации плюс жителите, които също вземат участие интензивно. В село Богдан работят 100 безработни, които са по стратегия на Агенцията по заетостта. Очакваме в почивните дни, че ще има към 1000 доброволци, сподели Стоев.
Около 13-15 на 100 от къщите не могат да бъдат разчистени, защото притежателите им не са там, разяснява кметът на община Карлово Емил Кабаиванов. По думите му, е изрично неразрешено доброволци да влизат в домове, когато там няма никого.

След като е разчистена огромна част от инфраструктурата стартира интензивно разчистване на дворовете и домовете на хората. За това ни е нужна по-малка техника - бобкати, които към този момент работят в село Каравелово, сподели Стоев. По думите му община Садово и локална компания са изпратили 11 единици техника, която ще работи гратис в района четири дни. Очаква се от Националното съдружие на общините в България да бъде конкретизиран график с дребната техника, която могат да изпратят. В речните корита и в трите села се изкопават два метра наноси, с цел да се създадат те проходими за вода през есенно-зимния сезон. 
Чрез междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне страната ще преведе на община Карлово 10 млн. лв., напомни Стоев. Той посочи, че те са главно за дейностите, които са осъществени, само че там влизат и проектирането на улици, мостове и речни корита.
От тези пари ще се възвърне по една първостепенна улица в селата, с цел да се отвори трафикът, разяснява Кабаиванов. Всичко друго е за планиране, което ще стартира след избор на проектанти по Закона за публичните поръчки. 
И в трите села електрозахранването е възобновено на 100 %, остава единствено уличното осветяване да бъде възобновено. Водоснабдяването е възобновено на 50 %. Там, където го няма, са прекратени водопроводите над речните корита и възобновяване им изисква време, посочи Стоев.
Трите лекарски кабинета в селата работят обикновено. Екипите на БЧК за психическа поддръжка също работят.
На 2 септември, след проливен дъжд от 200 литра на квадратен метър, траял осем часа, бяха наводнени обитаеми места в общините Карлово, Марица и Калояново. Те бяха залети от придошлите реки Татлъ дере, Слатинска, Богданска и Стряма. Най-тежко пострадаха карловските села Каравелово, Богдан и Слатина, където е оповестено бедствено състояние. Засегнати са повече от 200 къщи, разрушена е инфраструктура, мостове. Армията, полицията и стотици доброволци се включват в разчистването на селата. 
Източник: Българска телеграфна агенция
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР