Последвайте Гласове в .Министърът на правосъдието Крум Зарков представи предложението

...
Последвайте Гласове в .Министърът на правосъдието Крум Зарков представи предложението
Коментари Харесай

Крум Зарков предлага нов спецорган за борба с корупцията по високите етажи на властта

Последвайте ”Гласове " в.
Министърът на правораздаването Крум Зарков показа предлагането си за нов орган, който да се занимава единствено с корупцията по високите етажи на властта. Предлага се органът да се назовава Комисия за противопоставяне на корупцията, да има проверяващи функционалности и да може да апелира отводи на прокуратурата за формиране на каузи. Той представи пред дипломати и специалисти концепциите си за промени. На събитието участва вицепремиерът Атанас Пеканов. Снимка: Българска телеграфна агенция

Министерството на правораздаването предлага нов метод за избор и назначение на членове на новата антикорупционна комисия, каза служебният министър на правораздаването Крум Зарков пред публицисти.
Предложението му планува членовете на новата комисия да са: двама, препоръчани от парламента; един, препоръчан от президента и по един, препоръчан от общите събрания на двете висши съдилища. Предлага се ръководител да е всеки от петимата на ротационен принцип за по една година. 
Зарков се аргументира, че избор единствено от Народното събрание не е положително решение.
Новият орган ще има проверяващи функционалности. Това се резервира от предходното предложение, уточни служебният министър на правораздаването. Няма да се занимава с спор на ползи. Това ще остане като пълномощие на другата част от сегашната КПКОНПИ.

Отпада опцията за отзоваване на членовете на новата комисия, в случай че те са в неспособност да извършват отговорностите си. Всеки от членовете ще се избира за пет години, само че без опция за втори мандат.
" Постоянно приказваме с Европейската комисия. В Плана за възобновяване сме се анагажирали да създадем нова проверяваща организация ", сподели Зарков.
Новата антикорупционна комисия ще проверява членове на държавното управление, депутати, членове на  ВСС, кметове, регионални шефове, ръководители на комисии, уточни той. Комисията ше проверява подкупи, длъжностни присвоявания, пране на пари, закононарушения по работа и данъчни закононарушения.
В предходния вид на закона вносителите предлагаха Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество да бъде разграничена на два обособени органа - Комисия за лишаване на нелегално добито имущество (КОНПИ) и Комисия за противопоставяне на корупцията (КПК). Предвиждаше се още да има проверяващи инспектори, които да могат да правят предварителни инспекции и следствия по реда на процесуалния кодекс. Те ще имат право и на служебно оръжие, гласяха препоръчаните текстове. Според предходното предложение на закона, членовете на новата комисия трябваше да се избират единствено от Народно събрание.
Източник: БНР, Българска телеграфна агенция
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР