Последвай стъпките на българските народни хорá е уникална изложба на

...
Последвай стъпките на българските народни хорá е уникална изложба на
Коментари Харесай

Магията на българското хоро

" Последвай стъпките на българските национални хорá " е неповторима галерия навън, която всеки може да прегледа до 15 септември във Велико Търново. Изложбата е част от план на общественост, обвързван с разпространение и обновяване на българския национален танц в всекидневието на модерния човек. Целта на запалянковците е да се онагледи дълбокия смисъл и живата магия на българското хоро.


Изложбата може да бъде забелязана и в гр. Горна Оряховица от 18 септември до 2 октомври.

Изложбата демонстрира типичните хорá от всички фолклорни области, изобразени посредством стъпките на танцьорите. Ефектът е изумителен, защото се виждат красивите фигури на хорáта, наподобяващи слънце, цвете, снежинки. Дори доста наподобяват на фигури от българската шевица.

“Смисълът на хорото е да се затвори в безконечен кръг силата на всеки обособен състезател, с цел да се резервира и да се усили груповата сила на общността.

В нашата традиция хорото е бил от време на време и единственият мотив всички хора да се срещнат, да се погледнат в очите, да поддържат връзка и да се почувства част от едно по-голямо цяло. Хорото е флирт, помиряване, другарство, заявление за мощ и хубост. Но в никакъв случай спор и омраза. То е метод да бъдеш забелязан и самичък да видиш другите. Хванати ръце за ръце, очи против очи, в безкрайното въртене под звуците на музиката.

Изложбата е необикновено красива и особено за всички читатели на Hera.bg, които не могат да я видят онлайн, ето експонатите:































Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР