„Последствията от КОВИД са в рамките на 6 месеца след

...
„Последствията от КОВИД са в рамките на 6 месеца след
Коментари Харесай

Околийски: 30% от хората след ковид развиват депресивно разстройство

„ Последствията от КОВИД са в границите на 6 месеца след преболедуване – сърдечно-съдови проблеми, неврологични проблеми, психично-здравни проблеми. Около 30% от хората, които са преболедували КОВИД в границите на 6 месеца развиват депресивно или обезпокоително разстройство и това са доста страшни явления, които в България някак си доста леко одобряваме, доста подценяваме и заради това считам, че са толкоз ниски имунизационните темпове. “ Това сподели в предаването „ Брюксел 1 “ по Bulgaria ON AIR доцент Михаил Околийски, специалист на Световната здравна организация в България.

„ Смята се, че към всеки трети човек развива някакъв тип продължаващи признаци, които варират самостоятелно. Те могат да включват косопад, може да включват неврологични разстройства, проблеми със сърцето, които са доста чести и това не в в резултат на имунизирането, а в резултат на прекаран КОВИД. Най-странното за нас е, че хората към момента не схващат, че единственият метод да се предпазят от сходен вид затруднения е имунизацията, “ споделя доцент Околийски.

Според него случаите на стриничните резултати от имунизациите и краткотрайното прекъсване на Астра Зенека поради случаите на тромбози са били преекспонирани. „ Хората останаха със загатна за думата тромбози, които се предизвикват от имунизациите, а те са в един най-малък %, сравнении с преболедуването от КОВИД, който провокира над 10 пъти по-често тромбози и всевъзможни други затруднения, “ твърди специалистът на СЗО.
„ Най-засегнатите страни на континента сега са Полша, Украйна, Сърбия, Унгария... България, макар ужасяващите загуби на дневна база на човешки животи и хора, които губим има по-ниска смъртност от колкото предходната вълна, “ споделя Околийски в диалог с водещата Милена Милотинова.

„ Ниските равнища на имунизация се дължат на неналичието на доверие в ограниченията, във имунизациите, в това че хората не повярваха, че най-хубавата отбрана е имунизацията, “ счита специалистът на СЗО.

„ Ние имаме разбор и доста евентуалната догадка, че това се дължи на неналичието на доверие, на това, че не се направи тактика за връзка на риска и замесване на цялото общество още от първият миг. СЗО даде сходен вид насоки по какъв начин се прави това малко по малко, само че държавното управление предходната година не пожела да създаде подобен тип информационна тактика, осведомителна тактика за това какви са изгодите да се ваксинираш, какви са рисковете при боледуване, какви са рисковете при по този начин нареченият long covid, тъй като той има ужасяващи последици дори за хора, които са преболедували леко, “ заключава доцент Околийски.

„ По механизма COVAX, СЗО е дистрибутирала към този момент милиарди ваксини към страни от третия свят и те не са задоволителни, само че се получава в целият този спор един феномен за България, която има всички ваксини, човек има право да се имунизира, а хората не го вършат и това е нещо, което занапред ще бъде обект на теоретичен интерес съгласно мен – за какво стигнахме до това състояние и по какъв начин може да го променим. В момента организираме едно проучване на СЗО – пета вълна на проучване на настройките и държанието на българите към коронавирус 19 и в него се опитваме да разберем точните аргументи, заради които хора, които биха се ваксинирали още не са го създали.

Защото по доста медии доста неточно се споделя, че българите са най-големите антиваксъри в света – 40% да кажем, а това не е по този начин. Във всяка страна антиваксърите са към 5-7%, в България са към 7%, които изрично са на мнение, че няма са се имунизират и не го вършат, до момента в който всички други хора се двоумят и те имат потребност от увещание, обосновка, не просто някакви обстоятелства научни, а едно топло говорене от страна на политиците да св откри самостоятелният метод към всяка социална група, професионална група. Никой не приказва на езика на лекарите или учителите... тъй като всеки има някакви страхове, които би трябвало да бъдат адресирани и това все още към момента не се прави задоволително дейно, “ заключава доцент Околийски.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР