Последното творение на Кремъл е решението на руското МВР да

...
Последното творение на Кремъл е решението на руското МВР да
Коментари Харесай

Руският шпионаж в България и дупедавците: Епопея на наглостта и предателствата

Последното създание на Кремъл е решението на съветското Министерство на вътрешните работи да разгласи за федерално търсене българския публицист Христо Грозев, началник на проверяващия план Bellingcat.

Знаем още, че информацията беше обявена от съветския уебсайт " Медиазона ", чиито публицисти са разкрили името на Грозев в листата на търсени лица от Министерство на вътрешните работи. Там се посочвало, че повода за търсенето му е " състав от Наказателния кодекс ". Нищо повече.

Грозев е част от екипа, който разследваше отравянето на Алексей Навални през 2020 година, като взе участие и в документален филм за съветския опозиционер.

 

Всеки, който най-малко малко се е интересувал от „ особеностите на актуалната съветска тирания “ и нейните секрети служби, знае, че с сходно деяние се целят най-малко няколко неща.

 

Първото, безспорно е, Грозев да се почувства застрашен и да ограничи своите следствия, свързани с дейности на съветските управляващи, преминаващи линиите на закона. Всяване на боязън.

 

Второто е „ внимавайте в картинката “ - предизвестие към всички публицисти и медии в България, само че и освен.

 

Третата цел е българската страна и българското общество да се убедят, че Кремъл е „ огромния брат “ , който следи всеки и на всички места. Може да забавим, само че не забравяме, - крещи известието в „ Медиазона “. Възможно е то да не се е оказало инцидентно там…

 

Четвъртата, само че не и по значимост, е демонстрацията на мощ. Удряме Политковская – снишават се всички.

 

Петата е обръщение към путинофилите : вие сте на страната на мощния! И те потриват удовлетворени ръце. Сега ще види Грозев кон фасул яде ли… е най-мекият коментар от тролове, платени и неплатени идиоти.

 

Какви ги правят съветските служби в България през днешния ден.

 

Едно от значимите им дейности е „ аномални “ офанзиви с потребление на шпионски стратегии.

Ако приказваме за проби от шпионски програмен продукт, употребявани при „ аномални “ офанзиви на ICS компютри през първата половина на 2021 година, тогава това са същите постоянно срещани Agent Tesla (Origin Logger), HawkEye, Noon (Formbook), Masslogger, Snake Keylogger, Azorult, Lokibot и други като тях. По предписание блокираните проби бяха неведнъж обфускирани, тъй че пластовете на обфускация да бъдат вложени един в различен - като подставени кукли. В този случай двоичният код е прикрит в ресурсите на приложението. Една известна реализация е съхраняването на злоумишлен код в байтовете на изображение благодарение на цветовата скица RGBA (червено, зелено, синьо и алфа). Единствената основна разлика, която успяхме да открием сред елементарните проби от шпионски програмен продукт и пробите от „ аномални “ офанзиви, е типът инфраструктура, употребена за събиране на откраднатите данни. Това изясни за Фрог нюз специалист по киберсигурност.

 

Хора от българските служби на собствен ред разясниха, че броят на тайните съветски интервенции в Европа, на Балканите и в частност в България нараства с такова движение, че контраразузнаването просто няма време да ги наблюдава. Камо ли да им противодейства. Това затруднява сътрудници от Съединени американски щати и НАТО с мощни служби, какво остава за нас.

 

Самият брой изгонени руснаци през последните 1-2 години демонстрира мащаба на казуса. България е рекордьор по изгонени дипломати и чиновници в съветското посолство, само че това към момента не значи успеваемост. Страната ни продължава да е измежду най-уязвимите.

 

Европейски структури признават, че в Германия, Франция и Белгия има десетки шпиони, работещи за Русия. Австрия даже е наричана „ съветски самолетоносач “ на загадка активност: Министерството на защитата на страната е „ в действителност поделение на ГРУ “, а Федералната работа за отбрана на конституцията и битката с тероризма (Австрийската държавна сигурност) се счита за толкоз проблематична, че обменът на информация с нея е спиран в избрани интервали.

 

Това важи и за наши служби, без значение дали го признаваме или не. Освен това български държавни управления не демонстрират воля в битката с съветското въздействие, проникващо през шпионска мрежа и дейности. Освен това популацията у нас не знае истината за тази съветска опасност и не реагира съответно с поддръжка на контрадействия в името на националната сигурност. Това също е част от проекта, изпълняван от служите на Кремъл.

През 2017 година непосредствен консултант на френския министър на защитата, а по-късно даже външен министър Жан-Ив Льо Дриан се оказа съветски разузнавач.През юли 2020 година датските управляващи разкриха опитите на Русия да открадне секретни енергийни технологии.

 

През август 2020 година френски подполковник, работещ за Военноморското командване на НАТО в Неапол, беше задържан за предаване на секретни материали на НАТО на съветското ГРУ. През декември 2020 година холандските управляващи експулсираха двама съветски сътрудници под прикритие за опит за кражба на изкуствен интелект и нанотехнологии от локални компании. През март 2021 година бяха задържани шестима български жители, измежду които чиновници на Министерството на защитата, както и някогашният началник на военното разузнаване Иван Илиев.

Те бяха упрекнати в предаване на секретни данни на ГРУ. В България обаче дейностите на съответните органи и прокуратурата наподобяват повече театрални, тъй като няма информация по какъв начин се развиват разкритията и до каква степен са стигнали.В същото време има образци, като този със хванатия капитан от Военноморски сили Уолтър Биот, който предавал секретни данни на ГРУ.

Процесът против него стартира месец след разкритието му. През юни 2021 година немските управляващи арестуваха съветски академик за кражба на авиационна и ракетна технология от проучвателен центрове в Аугсбург.

Той към този момент е наказан.В България такова нещо няма, няма и да има скоро.

А личният състав на трите съществени разследващи служби в Русия наброява към 400 хиляди чиновници.

 

ГРУ работи интензивно върху разследващата мрежа в НАТО, пробвайки се да получи достъп до най-новите военни разработки в Европа, както и да взе участие в подривна активност и бойкот. Не е загадка, че съветското ГРУ има голяма мрежа от сътрудници в България. Възниква въпросът: за какво ГРУ ще се заблуждава с шпиони на приблизително равнище, предаващи информация, която Русия най-вероятно към този момент има?

Отговорът е явен: не им би трябвало самата информация, задачата е да се дискредитира страна от НАТО, а посредством нея самият съюз. Антинатовските партии и настроения измежду популацията са спомагателен бонус.

 

Самият Грозев в едно изявление споделя: Ние не знаем за триумфите им (на съветските служби), знаем единствено за неуспехите им.

 

Поради това е мъчно да се оцени равнището и интензивността на този шпионаж.Трябва да е ясно също, че Русия прави всъщност законен шпионаж. Той обслужва ползите на Кремъл. Английският публицист и някогашен полковник от разузнаването Джон льо Каре споделя: Нито едно разузнаване не работи за ползите на обществото и страната. То постоянно обслужва ползите на ръководещите.

 

През последните години ръководството, олицетворявано от ГЕРБ и Бойко Борисов се хвалеше с топлите си връзки с Кремъл и Путин. Тези връзки се показаха в планове, обслужващи ползите на Москва, а не на България. Което значи, че в случай че не всички, то най-малко част от личния състав в тайните ни служби си е затварял очите за съветските шпиони. Възможно е даже да ги е подпомагал в избрани техни интервенции на Балканите.

 

Русия към този момент не мисли за своето име по света. Тя пробва посредством закани да прокара идеологията за нов международен ред, доминиран от Москва. Тази задача е сложена и на фонда „ Русский мир “, който под знамето популяризация на съветската просвета, език и обичаи, прави чисто шпионска активност.

Путин не стопира да повтаря, че Русия е неразбрана, че Западът желае да я унищожи и той би трябвало да отбрани нея и руснаците. Затова и тайните му служби би трябвало да са не просто дейни, само че и нападателни. Защото пазят съветския свят.

В България живеят към 40 000 руснаци. Не е явен точния брой на съветските жители, които имат парцели у нас, само че и те са няколко хиляди. Стотици са съветските бизнесмени, които имат бизнес в България.

 

Никой няма визия какъв брой от тези хора са свързани с агентурната мрежа на съветските СВР, ГРУ и ФСБ. Колко са сътрудниците на въздействие във властта и политиката? В армията и тайните ни служби?

 

Според осведомени с тематиката, съветски сътрудници управляват и имат въздействие в някои от най-важните браншове: енергетика, нефтопреработване, военно-промишлена промишленост, финанси, икономика… Разчитат на предатели, каквито постоянно се намират.

Това е мотив за противопоставяне. За да отстояваме статута си на самостоятелна страна. Но по какъв начин да стане с толкоз дупедавци, за които путинофилството е тип национализъм?

 

Екип на Фрог нюз

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР