Последното измерване на най-високия връх в Западна Европа - Монблан,

...
Последното измерване на най-високия връх в Западна Европа - Монблан,
Коментари Харесай

За две години: Връх Монблан се е „смалил” с 2,22 метра

Последното премерване на най-високия връх в Западна Европа - Монблан, сподели, че височината му е 4805,59 метра или с 2,22 метра по-малко, в сравнение с при предходното премерване през 2021 година, заяви Агенция Франс Прес, базирайки се на френски геодезисти.

Специалистите по геодезия мериха Монблан през септември и в този момент оповестиха заключенията си.

Тази разлика може да отразява вариациите на преваляванията през лятото и към този момент е била следена в предишното, сподели на конференция в Шамони Жан де Гаре, представител на геодезистите от френския департамент Горна Савоя.

Де Гаре добави, че е допустимо при идващото премерване след две години върхът, който се намира на френско-италианската граница сред Горна Савоя и Вале д`Аоста, да бъде " доста по-висок ".

" Ние събираме данни за бъдещите генерации, не сме тук, с цел да ги тълкуваме, оставяме това на учените ", сподели още Де Гаре.

Снабдени с най-съвременни принадлежности и за първи път с дрон, към двадесет души, разграничени на осем екипа, изкачиха Монблан в средата на септември, с цел да създадат в продължение на няколко дни щателни измервания на белия колос.

Това е 12-ото издание на интервенция, която има за цел по-специално да моделира ледената шапка и да събере научни данни за въздействието на климатичните промени върху алпийските планини, означават участниците в самодейността, стартирала през 2001 година

" След тези акции за измерването на Монблан научихме доста: към този момент знаем, че върхът непрекъснато се движи, както във връзка с височината, с вариации от съвсем пет метра, по този начин и във връзка с позицията ", отбелязва още Жан де Гаре.

Експертите по геодезия тази година са били съпроводени от някогашната френска звезда в биатлона Мартен Фуркад, който разказа върха като " изобилен източник на обаяние ".

Това е 12-ото издание на интервенция, която има за цел по-специално да моделира ледената шапка и да събере научни данни за въздействието на климатичните промени върху алпийските планини, означават участниците в самодейността, стартирала през 2001 година

Първоначално резултатите от направените изследвания е трябвало да бъдат оповестени едвам " 20 години по-късно ", споделя на уеб страницата на плана участник в две експедиции, допълвайки, че провокираният възторг е убедил уредниците да създадат данните обществено притежание предварително.

По време на предходната експедиция през 2021 година, покривът на Алпите беше измерен на 4807,81 метра - близо метър по-малко спрямо измерването, направено през 2017 година

Измерването през 2019 година беше непокътнато в загадка, защото беше счетено за непредставително.

Най-високата надморска височина - 4810,90 метра, е записана през 2007 година

Тези разлики не са изненадващи, означават геодезистите, защото " от зората на времето височината на Монблан непрестанно се колебае ".

" Скалистият връх на планината се извисява на 4792 метра, само че дебелината на пласта безконечен сняг, който го покрива, работи като голяма снежна пряспа, която варира според от ветровете и преваляванията ", означиха специалистите през 2021 година

Надморската височина на върха се трансформира и според от сезоните и нормално Монблан е по-висок в края на лятото, в сравнение с напролет.

На фона на ускореното размразяване на ледниците под въздействието на световното стопляне, засягащо изключително мощно Алпите, един от членовете на екипа, Дени Борел, прикани да " останем смирени и да не вършим прибързани изводи от измерванията, които се вършат едвам от 2001 година ".

" Ние измерваме и следим. Ние сме там като стражи на околната среда. Сега зависи от климатолозите, глациолозите и други учени да употребяват всички събрани данни и да показват всички хипотези, с цел да обяснят това събитие ", споделя Борел.

Европейските ледници, които са изключително уязвими от покачващите се температури поради относително ниската си надморска височина, са изгубили към една трета от размера си сред 2000 и 2020 година, съгласно данните, събрани от учените.

Топенето на ледниците във Френските Алпи през лятото на 2022 година е разказано като " извънредно " и съгласно глациолозите съставлява към 5-7 % от оставащата ледникова маса.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР