Последно сбогом с Дянко Марков - офицер и ветеран от

...
Последно сбогом с Дянко Марков - офицер и ветеран от
Коментари Харесай

Последно сбогом с Дянко Марков - защитник на небето на София

Последно довиждане с Дянко Марков - офицер и деец от Втората международна война, си взеха негови родственици и близки през днешния ден.

Полковник от запаса, пилот-бомбардировач и бранител на небето на София – Дянко Марков умря на 99-годишна възраст. Той е притежател на медал " За смелост ", народен представител в 37-ото и 38-ото Народно събрание, награден с почетен нагръден знак на Министерството на защитата " За достолепие и чест ".

" Дянко Марков беше един огромен българин и ще остане подобен. За страдание е една от последните огромни персони, които свързват историята на XX в. на България с тази, която сега живеем ние. Не го пречупиха нито концлагерите, нито комунистическите репресии, нито несправедливите клюки и обвинявания, на които той се наслуша. Той беше освен изтъкнат офицер, само че и извънредно самоуверен и резистентен човек и на това би трябвало да се научим - да не се огъваме пред компликациите, да обичаме Родината си, да сме честни, да сме почтени, да сме отворени към хората ", сподели арх. Миломир Богданов.

По думите му, Дянко Марков е бил извънредно лековерен, доброжелателен и извънредно заслужен човек.

Кап. I сан о.з. Васил Данов счита, че през днешния ден на младите за Дянков Мaрков би трябвало да се каже, че е бил деятел на българщината, подготвен от младите си години да се жертва, в случай че би трябвало. " Той спечелил всичките си борби, тъй като беше духовно и душевно мощен човек ", уточни Данов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР