Последно предупреждение за изменението на климата – светът е на

...
Последно предупреждение за изменението на климата – светът е на
Коментари Харесай

„Бомбата тиктака“: Светът е на прага на необратими щети заради климатичните промени


" Последно предизвестие " за изменението на климата – светът е на прага на необратими вреди, подбудени от възходящите излъчвания на парникови газове и единствено бързи и решителни дейности могат да предотвратят климатична злополука. Това е сентенцията на (Synthesis Report) на Междуправителствения панел по изменение на климата (IPCC).

Недостиг на вода, рекордни горещини, наводнения и разселване на огромни региони от Земята поради несъвместимостта с обикновено всекидневие там - това са единствено част от последствията от изменението на климата.

Учените са безапелационни – „ в случай че не действаме в този момент, ще бъде прекомерно късно “. Спешно би трябвало да се откри решение за понижаване на потреблението на изкопаемите горива, като зелената сила и технологиите могат да се употребяват, с цел да се избегне климатична злополука, а нисковъглеродната стопанска система е пътят към стабилно развиване.

" Този отчет е апел за ускорение на напъните в региона на климата от страна на всички страни, браншове и крайни периоди. Нашият свят се нуждае от дейности в региона на климата на всички фронтове ", съобщи генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутреиш, написа „ Гардиън “.

Все по-необратими загуби “ - какво написа в отчета на IPCC?

Рекордни температури, вилнеещи пожари, нестихващи трусове и опустошителни наводнения – рисковите метеорологични условия през 2022 година, породени от измененията в климата разделиха десетки хиляди фамилии и погубиха хиляди човешки животи. На този декор продоволствената рецесия се задълбочава, а жизненоважни екосистеми са пред изгубване. Това са единствено част от следствията от климатичните промени, упоменати в отчета.

Учените показва, че към момента има късмет да се ограничи световното стопляне в границата от 1,5C спрямо прединдустриалните равнища (б.р. има се поради интервала сред 1850-1900 г.). Като декарбонизацията на енергийния бранш е от основно значение – бързо би трябвало да се понижи производството на сила от изкопаеми горива.

Очаква се до 2100 година рисковите наводнения на крайбрежни зони, които до момента са се случвали един път на век, да се случват най-малко един път годишно. Повече от 3 милиарда души към този момент живеят в региони, които са " мощно уязвими " от климатичните промени, открива IPCC, а половината от популацията на Земята изпитва сериозен дефицит на вода най-малко през част от годината.

Докладът предизвестява, че рисковите метеорологични условия водят да разселване на популацията в региони на Африка, Азия Северна, Централна и Южна Америка, както и южната част на Тихия океан.

„ Земята е най-топла от 125 000 години насам “

Концентрацията на парникови газове в атмосферата е най-висока от 2 милиона години насам. В момента светът е по-топъл, в сравнение с когато и да било през последните 125 000 години и евентуално ще стане още по-топъл през идващото десетилетие, обобщават учените от IPCC.

" Дори в близко бъдеще е доста евентуално световното стопляне да доближи 1,5C даже при сюжет с доста ниски равнища на парникови газове ", се споделя в отчета.

" Ако се стремим към ограничение на стоплянето до 1,5C и реализираме 1,6C, това въпреки всичко доста по-добре, в сравнение с да кажем: „ прекомерно късно е, обречени сме и даже няма да се опитваме. Това, което ни демонстрира отчетът, е, че има какво да спечелим, в случай че опитаме ", споделя пред Би Би Си един от учените, изготвили отчета доктор Фридерике Ото.

Прогнозираните излъчвания на въглероден диоксид от съществуващата инфраструктура за изкопаеми горива, като да вземем за пример петролни кладенци и газопроводи, ще изчерпят оставащия въглероден бюджет (б.р. количеството въглероден диоксид, което към момента може да бъде издадено - за поддържане на температурата под основния предел от 1,5C).

Възобновяемата сила е ключът към преодоляване на повишението на температурите

В отчета на IPCC изрично се твърди, че надхвърлянето на 1,5C няма да бъде краят на света, защото това може да е единствено " краткотрайно превишаване ". Учените са оптимисти, че нужните промени могат да бъдат реализирани бързо, като показват силата от слънце и вятър са основни помощници за климата.

Учените показват, че прекосяването към нисковъглероден превоз, може да доведат до доста понижаване на парниковите излъчвания. Въпреки нововъденията, които са съществена част и от политиките на Зелената договорка, учените считат, че ще е належащо и широкомащабно потребление на технологии за премахване на въглероден диоксид.

Според учените сходни технологии за произвеждане на чиста сила и ограничението на изпаренията на парникови газове са реален проект за преодоляване на температурата на Земята и за ограничение на стоплянето под 1,5C.

В отговор на констатациите генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш декларира, че всички страни би трябвало да ускорят проектите си за нулево чисто ползване на сила с 10 година Тези цели би трябвало да доведат до бързо понижаване на излъчванията на парникови газове, които затоплят атмосферата.

" Лидерите на развитите страни би трябвало да се ангажират с постигането на нулева чиста стойност допустимо най-близо до 2040 година - границата, която всички те би трябвало да се стремят да съблюдават ", се споделя в изказването му. Той също по този начин приканва Индия и Китай, които са оповестили проекти за нулеви излъчвания след 2050 година, да се опитат да ги придвижат с едно десетилетие напред.

Какво е IPCC?

Междуправителственият панел по изменение на климата e научният орган, който поучава Организация на обединените нации по отношение на повишението на температурите. IPCC е формиран от водещи учени в региона на климата, като трудът от 1000 страници им лишава осем години.

Новото изследване на IPCC има за цел да синтезира няколко знакови изводи по отношение на аргументите, въздействията и решенията на изменението на климата, които учените разгласяват от 2018 година насам.

В него се обрисуват забележителните въздействия, които изменението на климата към този момент оказва върху света, и се изяснява, че те ще се утежняват доста повече.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР