Последно бе сключи договор на 12 март 2020 г. за

...
Последно бе сключи договор на 12 март 2020 г. за
Коментари Харесай

Тайна е колко струва хлябът в затворите в страната

Последно бе подписа контракт на 12 март 2020 година за 55.9 млн. лева с Данък добавена стойност за доставки на хранителни артикули

© Надежда Чипева Десетките милиони левове за доставки на храни за пандизите са строго защитавана загадка. Въпреки че разноските са обществени и договоирите се подписва посредством публични поръчки от Главна дирекция " Изпълнение на наказванията " (ГДИН) към Министерство на правораздаването отхвърлиха да дадат информация кои компании са получавали пари от 2014г. насам и какъв брой тъкмо са изхарчените средства.

Последно дирекцията подписа контракт на 12 март 2020 година за 55.9 млн. лева с Данък добавена стойност за доставки на хранителни артикули за всички затвори в страната през идващите пет години. Обстоятелствата към търга обаче повдигат съществени въпроси за успеваемостта на обществените разноски и двойните стандарти на възложителя, който сякаш се стреми към конкуренция, само че подписва контракт при безспорна липса на такава - в търга имаше единствено един участник.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Преди това в продължение на най-малко пет години ГДИН няма нито един сполучливо извършен търг за храна. Това евентуално значи, че са подписвани контракти без съревнование или анекси към предходни предоставени поръчки. Публичните данни за това обаче са нищожни, а дирекцията не желае да повдигне завесата.

Тази информация е загадка

" Капитал " изиска подписаните контракти по поръчки за доставки на храни от 2012г. до 2018г., както и изплатените суми по тях, по реда на Закона за достъп до социална информация. Причината е, че те не са оповестени в профила на купувача на ГДИН и е извънредно мъчно да се наблюдава кой е доставял храни на пандизите през последните години, както и сумите, които са платени за тази активност.

Справка в регистъра на Агенцията по публични поръчки (АОП) дава лимитирана информация за договорите - няма нито единични цени за продуктите, нито самите контракти, нито сумите, които действително са платени за тези действия, както и самите контрагенти.

Така не е ясно по какъв начин са изпълнявани доставките на храни за пандизите в продължение на години, макар че е несъмнено, че не са прекъсвани. Например три поръчки, оповестени през есента на 2017г. и една от април 2018г., са спрени, като постоянен проблем са решения на Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) за открити нередности. Последната оповестена процедура преди този момент е от 2015г., само че и тя е прекъсната. Taка на процедура от най-малко пет години няма сполучливо извършена открита процедура за доставки на храни.

В отговор на заявката на " Капитал " ГДИН изпратиха линкове към обществената информация в АОП, в която обаче не се съдържа поисканата информация.

Същият този реализатор

Послдният формален контракт за доставка на храна в пандизите е от 2014 година Тогава в процедура по договаряне без авансово съобщение (не открит търг, както би следвало да бъде) е определено обединяването " ЧЕХ ГРУП ", като " поървоначална обща планирана стойност на поръчката " съгласно документите е 1.09 млн. лева Не е ясно обаче какъв брой тъкмо е финално изплатената сума, както и какви са контрактуваните цени на обособените артикули.
КАПИ i ЧЕХ - ЙОСИФ НОВОСАД ООД Собствен капитал 7,5 Печалба 1,5 Активи 22,8 Пасиви 15,3 Брой заети 146 Приходи 39,5 Пълен профил › Данните са за 2018 година и са по последния подаден доклад на сдружението. Сумите са в млн. лева КАПИ профили Корпоративните данни за сдружението са от осведомителния масив КАПИ. Достъпът до цялостните фирмени и секторни профили са част от абонаментния проект Капитал PRO. Научете повече ›

Въпросното обединяване се състои от две компании - " Чех Йосиф Новосад " и " Финанс груп 2013 ". Именно те завоюваха мегапоръчката за 55 млн. лева тази пролет, само че и различен път са печелили в тандем поръчки на ГДИН, като по обществени данни сумата е общо към 4 млн. лева

" Чех Йосиф Новосад " е с мажоритарен притежател 23-годишният Йосиф Новосад, а негов съучастник е Пламен Стефанов Пенчев. Фирмата е производител на салами, млечни артикули и така нататък
КАПИ i ФИНАНС ГРУП 2013 ЕООД Собствен капитал 4,5 Печалба 1,1 Активи 4,8 Пасиви 0,3 Брой заети 8 Приходи 2,0 Пълен профил › Данните са за 2018 година и са по последния подаден доклад на сдружението. Сумите са в млн. лева КАПИ профили Корпоративните данни за сдружението са от осведомителния масив КАПИ. Достъпът до цялостните фирмени и секторни профили са част от абонаментния проект Капитал PRO. Научете повече ›

" Финанс груп 2013 " пък е благосъстоятелност на Ирина Георгиева, която е и майка на известната поп певица Гери-Никол. Всъщност сдружението главно извършва поръчки за строителство. Фирмата има 10% присъединяване в консорциума " Антична Сердика ", реставрирал ларгото в София и нашумял около абсурда " Ало, Банов ". Дружеството извършва и ремонт на бургаското пристанище за 2.9 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР