Последният турнир за сезона от календара на ATP в Париж

...
Последният турнир за сезона от календара на ATP в Париж
Коментари Харесай

Мастърс турнира в Париж по-горещ отвсякога

Последният шампионат за сезона от календара на ATP в Париж стартира през днешния ден.

Осмият и финален за годината Мастърс шампионат ще бъде изключително оспорван поради наличието на най-хубавите в мъжкия тенис сега, в това число защитаващия купата си Новак Джокович. Карлос Алкарас, който ще взе участие за първи път в шампионат от подобен сан като лидер в международната класация също е измежду кандидатите за крайната победа.

През последните години шампионатът в зала " Берси " бе белязан от отсъствието на няколко основни играчи в края на един уморителен сезон за тях.

Тази година уредниците на парижкия шампионат, в това число новият му шеф Седрик Пиолин могат да се поздравят с наличието на седем от първите осем играчи в ранглистата на ATP.  Изключение прави Александър Зверев, който се отхвърли от присъединяване след травмата си в глезена на Ролан Гарос.

В Париж ще забележим международният номер 1 Карлос Алкарас, Каспер Рууд, Даниил Медведев, Стефанос Циципас, Новак Джокович, а също по този начин и Рафаел Надал, който неотдавна стана татко за първи път и който не е играл в шампионат от Laver Cup. Испанецът партнира на Роджър Федерер, който отпразнува края на кариерата си с този мач. Надал е повече от стимулиран за завръщането си на терена, откакто към този момент се е класирал за финалите на ATP в Торино от 13 до 20 ноември. Той беше и първият, който тренира в спортната зала " Париж-Берси " в четвъртък и също е измежду любимците за крайната победа. Рафа може да се изправи против Джокович в полуфинал, който сигурно дава обещание да бъде избухлив.

Новак Джокович няма еквивалент в " Берси ". Сърбинът има шест победи в шампионата през 2009, 2013, 2014, 2015, 2019, 2021 година и е играчът, спечелил най-вече пъти Мастърс 1000. Победител в Тел Авив при започване на октомври, а по-късно в Астана, Джокович остава огромна опасност за всички, макар 7-ото си място в международната класация. За да завоюва обаче трофея, той ще би трябвало преодолее възможния си противник международния номер 3 Каспер Рууд на четвъртфиналите.

Даниил Медведев също е евентуален любимец. Победител през 2020 година и финалист предходната година, руснакът може да затвърди отличната си форма в края на годината, след втората си купа този сезон, завоювана през вчерашния ден във Виена.

19-годишният Алкарас, който стана международен номер 1 след триумфа си на US Open през септември, беше много пощаден от жребия в петък. За първи път в кариерата си Алкарас ще стартира Мастърс 1000 като номер 1 в схемата и сигурно ще се стреми да остави зад тила си отпадането си на осминафиналите предходната година от французина Юго Гастон. Сензацията на шампионата предходната година, когато стигна до четвъртфиналите преди да бъде отстранен от Даниил Медведев - Юго Гастон не съумя да премине квалификациите, губейки от швейцареца Марк-Андреа Хюслер.

Първата ракета на Франция Гаел Монфис към момента е контузен в петата и също разгласи, че няма да играе в домашния шампионат.

Внимателно би трябвало да следим и деветия в света, който показва страхотна форма в края на сезона. Феликс Оже-Алиасим завоюва купата в Базел, а преди този момент победи във Флоренция и Антверпен.

Но това издание на Мастърса в Париж ще станем очевидци на един доста прочувствен миг, защото това ще бъде последният шампионат на Жил Симон. На 37 години, той завършва професионалната си кариера. Симон беше 6-и в света през 2009 година, а 13 години по-късно се надява да приключи със жанр богатата си кариера. Симон има за противник още в първия кръг друга тенис легенда Анди Мъри.

Топтенисистът ни Григор Димитров ще стартира във вторник последното си присъединяване през 2022 година точно на шампионата в Париж. Съперник на Димитров, който от през днешния ден е 28 в ранглистата на ATP, ще бъде 35-ия Ботик ван де Зандсхулп.

31-годишният българин и 27-годишният нидерландец ще се срещнат за трети път в професионалния тур, откакто в предходните два мача си размениха по една победа. 

На кортовете в " Берси " домакините ще разчитат на Ришар Гаске, който стигна до полуфинал в Антверпен, Адриан Манарино - французинът, отбелязал най-вече точки този сезон - или даже Артур Риндеркнех, който победи поредно Диего Шварцман, Пабло Карено - Буста и Марин Чилич, всички в топ 20, в границите на няколко седмици. 

Факти, които подсказват, че тази седмица в зала " Берси " във френската столица ще бъде доста горещо. Големият изчезнал ще бъде Роджър Федерер, който се отдръпна на заслужена отмора след една феноменална кариера.





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР