Последният - трети мандат за съставяне на правителство беше даден

...
Последният - трети мандат за съставяне на правителство беше даден
Коментари Харесай

Радев даде третия мандат на БСП, от левицата го върнаха

Последният - трети мандат за сформиране на държавно управление беше даден от президента Румен Радев на " Българска социалистическа партия за България " и върнат незабавно от левицата - на фона на митинги. По-късно президентът организира съвещания с парламентарно показаните политически сили за новия състав на ЦИК.

След като политическата рулетка с мандатите се завъртя до дъно, ще имаме предварителни парламентарни избори най-вероятно на 11 юли, а до тогава ще ни ръководи служебно държавно управление. Днес водачът на Българска социалистическа партия за България Корнелия Нинова върна третия финален мандат за сформиране на държавно управление, като напомни, че от левицата са подали ръка на партията на Слави Трифонов " ИТН ", само че оттова не са приели тяхната поддръжка за сформиране на държавно управление. От своя страна президентът Румен Радев предизвести, че в случай че на идващите избори се стигне до сходни резултати и до сходна патова обстановка, може да има и конституционна рецесия в страната. Иначе президентът ще разпусне Народното събрание още идната седмица.

Последното завъртане на политическата
рулетка не даде резултат. С връщането на третия изследователски мандат интригата към съставянето на кабинет завърши. На " Дондуков 2 " водачът на Българска социалистическа партия за България призна, че желанието на левицата било да има държавно управление, което да реши значими въпроси: да одобри социално-икономически ограничения, да приготви Плана за възобновяване и резистентност и да стартира същинска проверка за " разграждането на модела " Борисов ".

" В името на тези цели подадохме ръка на втората парламентарно-представена партия. Уви, тази ръка не беше поета. Новите политически субекти в Парламента заявиха авансово, че не биха подкрепили държавно управление даже с тези надпартийни за България цели. В подобен случай е ясно, че няма справедлива опция да съставим кабинет " сподели Корнелия Нинова.

Президентът Румен Радев съобщи, че прави оценка високо решението на Българска социалистическа партия да не става мандатоносител на експертно, програмно или различен вид държавно управление.

" В тази обстановка е ясно, че отиваме към разформироване на Парламента и насрочване на предварителни избори, само че в случай че и след тези избори стигнем до същата патова обстановка и не може да се сформира кабинет, България може да изпадне освен в политическа, само че и в конституционна рецесия. Затова употребявам нашата среща да прикани всички политически партии и обединения да избистрят своите цели, да премислят своето държание и да потърсят единодушие в името на насъщния дневен ред на България ", сподели президентът.

Президентът Румен Радев съобщи, че ще разпусне Народното събрание идната седмица и с декрет ще назначи служебно държавно управление. Като допустима дата за нови избори очерта 11 юли и даде обещание, че през идващите напрегнати месеци президентската институция ще извършва отговорно своята конституционна роля, а точно да бъде поръчител на стабилността в динамичните процеси.

Относно служебния кабинет Радев остана сбит - съобщи, че към него ще бъдат привлечени уважавани специалисти и има желание да предложения авторитетни фигури от левицата, които са изпълнили сполучливо задачата си в предходното назначено от него държавно управление.

На излизане от " Дондуков 2 " Корнелия Нинова съобщи, че не са коментирани съответни имена и занапред предстоят диалози с президента.

" Ние сме партия, в която решенията се взимат от груповите органи. Аз не съм нито Бойко Борисов, нито Слави Трифонов да осведомявам обществото какво ще прави партията по фейсбук ", сподели още Нинова.

Тя предвижда, че избори през лятото могат да доведат до ниска изборна интензивност. От левицата се надяват идващият парламент да преодолее партийния нарцисизъм.

" Нито една партия в Народното събрание не си приказва с другите партии между тях. Това е неприятното за България, в този парламент нямаше разговор. Надделя партийното его, персоналният нарцисизъм, желанието да се отиде незабавно на избори, с цел да се завоюват още повече гласове ", добави Нинова.

Връчването на мандата мина на фона на два митинга пред президентството. Единият в поддръжка на премиера в оставка Бойко Борисов, а другият против кабинета му и в поддръжка на президента Радев.

Репортери: Милена Кирова и Тихомир Игнатов

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР