Последният спокоен от COVID-19 месец отмина. Днес сутринта има 393

...
Последният спокоен от COVID-19 месец отмина. Днес сутринта има 393
Коментари Харесай

Кантарджиев: Имаме 20 дни, докато настъпи значително увеличение на случаите

Последният спокоен от COVID-19 месец отмина. Днес сутринта има 393 нови случаи. Има още 20 дни, до момента в който настъпи доста увеличение на броя на случаите. В тези 20 дни е хубаво хората да се имунизират. За това прикани в ефира на проф. Тодор Кантарджиев, консултант по имунизационния развой към Столичната община. 

Той прикани хората да се имунизират, тъй като през есента, когато има доста случаи имунизирането ще е рисково. " Защото, когато се събират доста хора на едно място, с цел да се имунизират, огромна част от тях могат да се заразят. Много е значимо да бъдем имунизирани, ваксиниранили сме, няма да се плашим от това, което ни следва ", сподели той.

По думите му, страната ни е подписала контракт за идващите години, в случай че настъпи смяна във вируса, да имаме съвременни и спасяващи ваксини. " Сегашните циркулиращи варианти не изискват нови ваксини, тъй като генетичните линии се покриват от имунизациите. Но при нова разновидност, имаме контракт със Pfizer за 2022-2023 за изменена ваксина против новите още незнайни разновидности ", уточни още Кантарджиев.

Темата беше коментирана и от директора на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова. В ефира на тя изясни, че покачването на новите случаи и устойчивостта на наклонността през последните 10 дни демонстрират, че навлизаме в четвъртата вълна и че до края на август ще имаме по 1000 инфектирани. По думите й, до огромна степен това се дължи на разпространяването на " Делта " разновидността. 

Проф. Христова увери, че имунизациите защищават против " Делта " разновидността на COVID-19, въпреки и в по-малък %. Според нея евентуално ще се наложи потавянето на трета доза, въпреки и към момента да няма единно мнение на здравните специалисти по този въпрос. 

" Няма потребност да чакаме позволение от Европейската организация по медикаментите. Решението е политическо, тъй като би трябвало да се застане с ресурса на страната зад едно такова решение, само че то би трябвало да бъде и експертно стимулирано ", съобщи тя. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР