Последният нов участък от Хемус беше открит през 2015г. -

...
Последният нов участък от Хемус беше открит през 2015г. -
Коментари Харесай

420 километра мечти от София до Варна

Последният нов сектор от " Хемус " беше открит през 2015г. - пет км. сектор сред Белокопитово и Каспичан.

- Регионалният министър сложи цел: да построят 75 км от " Хемус " за четири години, а до седем години автомагистралата да е напълно подготвена

- Половината разстояние мъчно ще бъде построено толкоз бързо: плановете не са подготвени, следват мудни търгове и строителство. Няма обезпечени и нужните 2 милиарда лева

- Почти несъмнено е, че въпреки всичко 25 нови километра ще са подготвени до 2020 г.Магистрала " Хемус " е щерка на доста държавни управления: Тодор Живков участва на първата й копка през октомври 1974 година, година преди началото на " Тракия ", която въпреки всичко към този момент е приключена. Километрите пълзят през десетилетията. Но актуалният районен министър Николай Нанков разгласи края й: след седем години.

25 километра до 2020

В края на предходната седмица пък стана ясно кой е и консорциумът, който ще строи 16-те километра сред Буховци (близо до Търговище) и Белокопитово, което е до Шумен (виж карето). В момента към момента тече законовият период за обжалване пред Комисията за отбрана на конкуренция (КЗК), като две обединявания са евентуални жалбоподатели. От " Трейс груп холд ", участник в едното, разясниха, че няма да подават тъжба. До публицистичното привършване на броя от " ПСТ груп " не дадоха отговор.

Илюстрация

...и още няколко любопитни обстоятелството от новия брой на " Капитал "

Отсечката сред Шумен и Търговище е извоювана от обединяване сред компании " Пътинженерингстрой-Т ", " Автомагистрали- Черно море ", " Инфра Експерт " и " Трансконсулт - 22

Половината претенденти са отстранени от търга за автомагистралата сред Буховци и Белокопитово

За сектора сред Боаза и разклона сред Ловеч и Плевен сега се прави техническо планиране. По думите на министъра то би трябвало да завърши до края на годината и търговете за трите прави, на които е разграничен секторът, да бъдат оповестени през 2018 година Тук обаче идва въпросът с оценките за влияние върху околната среда (ОВОС). Такава има за цялото оставащо разстояние сред Боаза и Буховци, изясни Дончо Атанасов. Част от 50-те километра обаче излизат от към този момент оцененото трасе и там може да се наложи да се направи нова екооценка, посочи Нанков. Това може да забави оповестяването на търгове с месеци, изключително в случай че има и обжалване на ОВОС-а.

Пречките пред " Хемус "

Търговете също са проблематично звено. Комисиите работят постепенно и отстраняват със странни критерии доста от претендентите. Това носи тъжби в Комисия за защита на конкуренцията и съда. И в случай че до неотдавна храброст имаха само задграничните претенденти, то от началото на годината гладът за поръчки и лекият трус в картела накараха и българските строители да възразяват против решенията на АПИ. Например подписването на контракт за правата Ябланица - Боаза се отсрочи с шест месеца точно поради жалбите.

началото на 2016 година, когато напълно беше спрян търгът за автомагистралата поради подозрения за нагласени поръчки в интерес на компании, близки до Делян Пеевски. Или пък необичайно изгубване на предложения, както се случи с тунел на " Струма ".

Накратко - първото заричане, че до края на мандата на " Борисов 3 " ще имаме цели 75 км от " Хемус ", звучи мъчно изпълнимо. А задачата за седем години цялата - напряко е невъзможна. Но при добра организация, идното десетилетие Северна България може и да има автомагистрала.
Последният търг: да изгоним конкуренцията

Последното съревнование - за правата сред Буховци и Белокопитово не направи изключение и насади следващи подозрения, че търговете се дирижират. От в началото осем претендента първо четири (основно чужди) бяха отстранени. После с изрядни предложения се оказаха единствено два. И завоюва посочено за любимец още първоначално обединяване: сред " Пътинженерингстрой-Т ", " Автомагистрали - Черно море ", " Инфра Експерт " и " Трансконсулт - 22 ".

Освен това индикаторът " единични цени " е необичайно решение в поръчка за инженеринг, тъй като, преди планът да е направен, количествата не са ясни, а оттова и оценката на единични цени е безсмислена, обясниха представители на строителния бранш.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР