Последният мерцедес, в който се е возил Тодор Живков, вече

...
Последният мерцедес, в който се е возил Тодор Живков, вече
Коментари Харесай

Продадоха бронирания мерцедес на Тато за 12 хил. евро - СНИМКИ

Последният мерцедес, в който се е возил Тодор Живков, към този момент е в ръцете на неизвестен частен колекционер. Бронираният наследник автомобил е бил продаден по публикация в интернет против 12 хиляди евро, или 24 бона, а до такава степен се стига, откакто през 2019 година НСО, чиято благосъстоятелност до тогава е рядката кола, взема решение да освободи място в гаражите си и пуска возилото на публичен търг.

След това имената на новите притежатели се губят, само че мерцедесът на Тато е още в придвижване. Синият първокласен седан е създаден през 1983 година и е от версията 500 SEL. Въпреки че е на много преклонна възраст, имал отличен външен тип със напълно дребни забележки и бил в съвършено техническо здраве, поради което бързо се продал, поради ниската цена. Пробегът на бронираната лимузина все още на договорката бил 258 729 километра, навъртени от водачите на НСО. Колата е била закупена преди време първо за потребностите на Тодор Живков и пристигнала у нас фабрично бронирана непосредствено от заводите на автомобилния тръст в Германия, като от същата в международен мащаб са създадени единствено 1465 екземпляра, още веднъж употребени най-вече от политически фигури, дипломати и високопоставени лица. През седалките на мерцедеса антика на Бай Тошо след него са минали редица знакови български политици. Колата е употребена от Петър Младенов. После е предоставена на президента Петър Стоянов, а последно е возила някогашния основен прокурор Никола Филчев, преди да бъде прибрана в гаражите на НСО и спряна от придвижване.

Под капака на ретро лимузината се крие 5.0-литров V8 мотор, чиято мощ в това осъществяване е 240 или 231 к. с. Теглото на автомобила е 2800 кг. Към днешна дата не се знае къде тъкмо се намира знаковият мерцедес, защото продавачът му, който е от България, в обявата бе показал, че може да достави колата в която и да е точка на света. Възможно е тя да е била закупена и от задграничен колекционер, само че сигурно е продадена, защото офертата към този момент не е дейна.

НСО обаче пази други три знакови за социализма автомобила, измежду които два извънредно скъпи мерцедеса „ Пулма “, с които още веднъж е разполагал преди време Тодор Живков, а през днешния ден са изключителна необичайност в света. Съхранява се и паметният зелен кадилак, с който са посрещани част от международните величия, гостували у нас през соца. В него са се возили Юрий Гагарин, Леонид Брежнев, Фидел Кастро, Йосип Броз Тито, Никита Хрушчов и редица други държавни и партийни ръководители. Пазят се и някои от чайките, с които се е придвижвал партийният хайлайф, а други от дълго време са продадени отвън страната.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР