Последният критерий за прием на България в еврозоната е инфлацията

...
Последният критерий за прием на България в еврозоната е инфлацията
Коментари Харесай

Денков: Критерий за прием на България в еврозоната е инфлацията да е не повече от 1,5 на сто от трите най-ниски в зоната

Последният аршин за банкет на България в еврозоната е инфлацията да е не повече от 1,5 на 100 от трите най-ниски в зоната. Това разяснява пред публицисти в Пловдив министър-председателят Николай Денков.

По думите му България има една от най-ниските инфлации в района, само че в съпоставяне със страните в еврозоната, които по правила имат ниски инфлации, това основава усложнения.

Денков уточни, че инфлацията спада доста бързо през последните месеци, в това число през последния месец - с повече от един %. Той разяснява, че при всичките диалози, които е имал в Давос и преди този момент с представители на Европейската централна банка, с политици, Европейската комисия, се споделя, че в случай че страната успее да се оправи с инфлацията, няма да има никакъв проблем да бъде призната. Премиерът добави, че е коментирано изключение, както с Хърватия, само че би трябвало да бъде в границите на нещо рационално. Няма гаранции, че ще успеем до лятото, когато ще излезе отчетът, само че имам доста мощна убеденост, че до края на годината ще осъществим и този аршин, сподели още Денков.

На въпрос на публицисти във връзка с протестната подготвеност на зърнопроизводителите, министър председателят разяснява, че в бюджета за тази година има към 500 млн. лв. повече, от миналогодишния. Средства има, следва да забележим дали има проблеми с разпределението на средствата и належащо ли е да се намесим в това, което е възнамерявало Министерството на земеделието, сподели Денков. Той добави, че следва да се види дали настояванията имат съображение, " тъй като от време на време се оказва, че е въпрос на недоумение – чакат се средства от една посока, а те са заложени на друго място ". 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР