Последният крал на Гърция преди премахването на монархията, Константинос II,

...
Последният крал на Гърция преди премахването на монархията, Константинос II,
Коментари Харесай

Почина последният крал на Гърция Константинос II

Последният крал на Гърция преди премахването на монархията, Константинос II, умря във вторник в Атина на 82 години, оповестява Associated Press.

Константинос беше откаран в частна болница в гръцката столица предходната седмица, откакто имаше проблеми с дишането и беше лекуван в интензивно поделение.

Потомък на датското кралско семейство Глюксбург, той е втори братовчед на английския крал Чарлз III и кръстник на Уилям, принц на Уелс.

Константинос II се възкачи на трона на 23-годишна възраст през 1964 година, тъкмо откакто завоюва златен олимпийски орден по ветроходство. Но той скоро стана неизвестен, защото се сблъска с определеното държавно управление на Георгиос Папандреу. Правителството пада през 1965 година по време на политическа рецесия, известна като " Апостасия “ (Отстъпничество) или " кралския прелом “, и по-късно Константин назначава поредни държавни управления с дребна социална поддръжка. Този интервал на политическа неустойчивост в последна сметка докара до идването на власт на военната хунта през 1967 година

Константинос закле полковниците от хунтата и се снима с тях. Но по-късно той поддържа свалянето на хунтата, което се провали и се наложи да напусне страната.

Дълги години той и брачната половинка му Ан-Мари живееха в предградието Хампстед Гардън, Лондон.

Титлата му като крал беше публично анулирана на референдум през 1974 година след рухването на хунтата, когато гръцките гласоподаватели потвърдиха премахването на монархията и основаването на Третата гръцка република.

Константинос пътува с датски паспорт като датски принц. Той губи гръцкото си поданство през 1994 година, откакто отхвърля да одобри паспорт с фамилното име Глюксбург, аргументирайки се, че името му е " Константинос Гръцки “.

До гибелта си той продължава да назовава себе си " крал на Гърция “, а децата си " принцове “ и " принцеси “, макар обстоятелството, че Гърция не признава монархическите им трофеи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР