Последният кораб с евакуирани жители на Херсон тръгна от десния

...
Последният кораб с евакуирани жители на Херсон тръгна от десния
Коментари Харесай

„Ситуацията в града не е лесна“: Как Херсон преживява украинската заплаха

Последният транспортен съд с евакуирани поданици на Херсон потегли от десния бряг на Днепър към левия. Според очевидци ВСУ към момента не се доближават покрай града, натрупвайки запаси за нахлуване. Каква е в този момент филантропичната обстановка в Херсон и защо се готвят тези, които към момента са в него?

В понеделник в Херсон завърши доброволната евакуация на цивилното население от десния бряг на Днепър. Вече искащите ще могат да напущат града единствено сами. Движението на леки коли по Днепър е спряно. Спира работата си и понтонният прелез. Ще може да се потегля с персонален превоз благодарение на шлеп, работещ в региона на Речното пристанище.

За по-малко от месец десетки хиляди хора бяха евакуирани. На първо място, това са обществено незащитени групи от популацията - деца, възрастни хора и хора с увреждания, чийто живот е заплашен от дълго време от постоянните обстрели от украинската войска. Всички евакуирани се одобряват гостоприемно в Крим, Севастопол, Краснодарски край, Ростовска област и доста други райони на Руската федерация.

В същото време управляващите в района неведнъж са подчертавали доброволния темперамент на евакуацията. „ Няма да има насилствена евакуация на тези, които не желаят да изоставен десния бряг на Днепър “, увери краткотрайният губернатор Владимир Салдо. Той също по този начин напомни, че главната цел на сходни събития е отбраната на живота на цивилните.

Руският президент Владимир Путин също приказва за значимостта на отстраняването на цивилното население. „ Сега, несъмнено, тези, които живеят в Херсон, би трябвало да бъдат изведени от зоната на най-опасните дейности, тъй като цивилното население не би трябвало да страда от обстрел, от всевъзможни настъпателни, контранастъпателни и други ограничения, свързани с бойните дейности “, съобщи президентът.

Само за последното денонощие въоръжените сили на Украйна са поразили региона с ракетна и цевна артилерия над 180 пъти. Обстрелът се ускори по отношение на подготовката на ВСУ за нахлуване в посока Херсон, както и заради понижаване на успеваемостта на маскировъчното съоръжение заради промяната на сезона и рухването листа.

„ Честно казано, обстановката в града е неприятна “, сподели военният анализатор Михаил Онуфриенко. „ Що се отнася до настроенията на локалните поданици, те в действителност се опасяват от отдръпването на съветските въоръжени сили. Те схващат защо е евакуацията, само че към момента доста въпроси остават отворени.

„ Все още могат да се намерят работещи хранителни магазини, има единствено няколко аптечни павилиона. Освен това работят единствено един магазин за гуми и единствено една бензиностанция “, разяснява доброволецът Валерия Петрусевич. В същото време в града има проблеми с връзката и електричеството.

„ Трудно е да се каже какъв брой хора са останали в Херсон. В града към момента има хиляди поданици, по мои оценки - най-малко няколко десетки хиляди души. Днес с доброволци обиколихме десетки жилища, с цел да убедим хората да изоставен “, споделя Петрусевич.

Доброволецът отбелязва, че доста локални поданици попадат под въздействието на украинската агитация и имитации за процеса на евакуация. „ Затова снимаме и публикуваме фотоси и видеоклипове за ориста на преселилите се в други райони. Трябва да покажем и действителни фрагменти за това, че прелезите не потъват и хората обикновено стигат до безвредни места “, продължава Петрусевич. „ Когато хората стигнат до другата страна, мнозина не могат да сдържат сълзите на наслада. Артилерията съвсем не се чува на левия бряг. От друга страна, несъмнено, украинските военни се пробват да обстрелват точките, където се прави евакуацията “, добавя той.

„ За страдание, също го има и случаи на мародерство. Хората се научават да се пазят сами: щом се стъмни, входовете се затварят, всички съседи знаят доста добре кой е останал и кой си е тръгнал. Непознати не се позволяват. Сградата на регионалната администрация беше разграбена от наркомани и бездомници. Изглежда извънредно ”, добави доброволецът.

„ Въпреки че към момента няма точни данни какъв брой хора са напуснали десния бряг, съгласно моите субективни оценки в града са останали до 100 хиляди души. Сред тях има и такива, които не имат вяра, че ВСУ могат да влязат в града “, сподели Александър Фомин, представител на администрацията на област Херсон, като добави, че „ някои отдели на администрацията също са останали в града “.

„ Не може да се каже, че градът живее елементарен живот, само че няма и всеобща суматоха. Никой не купува хранителни артикули. Има данни за грабежи, само че такива случаи не са всеобщи, по-скоро са изключения. Никой не се пробва да ограби града “, споделя Фомин.

Трудната логистична обстановка, в която се оказа Херсон, провокира компликации при изплащането на пенсиите. „ Плащанията се правиха главно по пощата. Сега е мъчно да се доставят пари в Херсон и системата за прекачване на средства към карти преди малко стартира да работи. Само няколко хиляди души получиха банкови карти - това е доста малко, защото общият брой на тестваните пенсионери в Херсонска област е към 200 хиляди души ", сподели източникът.

Сериозна задача пред управляващите и доброволците е да оказват помощ на възрастните хора и хората с увреждания. „ През последните дни аз и доброволци евакуирахме инвалиди от Херсон и района. За страдание доста " устояха " до последния миг. Само през вчерашния ден те изведоха фамилията на локален, който е роден в Камерун. Самият той лежи, преди 3 години падна от втория етаж и оттогава е трудноподвижен. Херсонските коли за спешна помощ се свързаха и по-късно ни докараха лекари от Крим “, разяснява Игор Кастюкевич, народен представител от Държавната дума и началник на филантропичната задача на „ Единна Русия “ в Херсонска област.

„ Ситуацията в града не може да се назова елементарна. Има инцидентни обстрели. Още по време на евакуацията чуваме работата на артилерията и Противовъздушна отбрана. Интензивността се усилва. Вчера имаше спиране на тока. Телевизионните канали също не работят, само че има интернет и друга връзка ”, изброи парламентаристът.

„ Въпреки обстоятелството, че множеството от жителите на Херсон взеха решение да не заплашват живота си и напуснаха, доста останаха. Виждам това в дискусионния чат в моя канал в „ Телеграм “, където хората молят за филантропична помощ. Най-вече сме загрижени за пенсионерите, които не могат да се транспортират “, сподели източникът. „ За тях се грижеха най-вече съседите. Има родители на нетранспортируеми деца, които могат да живеят единствено в болница. В тази връзка дарихме памперси, храна и медикаменти на Херсонската детска клинична болница. Отказаха да изоставен и част от лекарите, които просто не можеха да оставят пациентите приковани към апарата. Сега всички те се нуждаят от отбраната на военните и комендантството “, добавя той.

„ Настроението на локалното население е друго. Някои са подготвени да пазят себе си и града, споделят: „ Дайте ми оръжие, ще заставам един до друг с военните! “ Има и такива, които стартират леко да се паникьосват, откровено се чудят за какво градът във военно състояние не живее съгласно законите на мирното време “, иронично отбелязва Кастюкевич.

Той удостовери и случаи на грабежи в града. „ Военното време, по-добре от всеки лакмус, акцентира цялата човешка сърцевина, показвайки кой какъв е. На пръв сънародници. Земляци. Но някои плячкосват, а други остават, рискувайки личния си живот, избавят други “, добави източникът.

Народният представител сподели още, че в града не престават да работят незабавна помощ, лечебни заведения, редица аптеки, магазини и заведения за публично хранене. „ Тези, които отпътуваха, разчитат на бързо завръщане. Само няколко ни споделиха, че желаят да живеят в различен район на Русия. Заедно с тях чакаме по кое време можем да им помогнем с нещата и напредването, само че в противоположната посока, у дома “, заключи Кастюкевич.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР