Последният бастион на свободата в Афганистан е долината Панджшир. От

...
Последният бастион на свободата в Афганистан е долината Панджшир. От
Коментари Харесай

Долината Панджшир - последният бастион на свободата в Афганистан

Последният бастион на свободата в Афганистан е долината Панджшир. От десетилетия мястото е център на опозиция - против руските войски през 80-те години, а по-късно и против талибаните. С мястото се свързва и името на един от националните герои на Афганистан - Ахмед Шах Масуд. Сега всички се питат - Ще се трансформира ли Панджшир, където се преплитат история и политика, в пресечна точка сред предишното и бъдещето на ислямската република?

Само на 150 км. северно от Кабул, в долината Панджшир, което в превод значи " петте лъва ", се намира едноименната провинция. От десетилетия това е най-свободното място в Афганистан. Тук е бил центърът за битка с талибаните. През 1996 година Ахмед Шах Масуд, прочут като " Лъвът на Панджир ", основава Северния съюз против радикалните ислямисти. Шах Масуд, с таджикска кръв, е някогашен боен министър в сваленото от талибаните държавно управление. В същата година пред камерата на Българска национална телевизия във кино лентата на Елена Йончева " Добре пристигнали в Афганистан”, той упреква талибаните, че получават пари от Пакистан, Саудитска Арабия и Съединени американски щати.

" Войната, която се води в Афганистан, е наложена извън. Убеден съм, че войната ще спре, в деня, в който външната интервенция бъде прекъсната. Има голяма разлика сред нас муджахидините и талибаните. Най-важно е отношението, което имаме към дамите. Ние не сме им забранявали да работят, да учат " - думи на Ахмед Шах Масуд.

В идващите пет години Ахмед Шах Масуд и неговият фронт управляват територия, на която живеят към 30% от афганистанците. След голям брой покушения против него, два дни преди атентатите от 11 септември, е погубен - привиден тв екип взривява камера, до момента в който прави изявление с генерала. Предполага се, че гибелта на Ахмед Шах Масуд има връзка и с офанзивите в Съединени американски щати. В тирада пред Екологичен потенциал няколко месеца по-рано Масуд предизвестява за предстоящо сходно нахлуване.

В наши дни - вицепрезидентът Амрулла Салех, който разгласи, че поема властта в Афганистан, се зае да възроди славата на Панджшир. Към момента това е едиственият регион, който не се управлява от талибаните. Салех е роден и обучаван в провинцията, където в този момент се събират всички съперници на талибаните. По непотвърдена информация там се събират военнослужещи от постоянната войска и от спецчастите. За следващ път единствено Панджшир устоя, споделя и посланикът на Афганистан в Таджикистан.



СНИМКИ: EPA/БГНЕС

А делото на Ахмед Шах Масуд продължава синът му - Ахмед Масуд. В писмо, оповестено във Вашингтон пост, той прикани Запада да обезпечи оръжия, муниции и всичко належащо и да спомага за свободата на Афганистан.

Случващото се в Панджшир може да обърка проектите на талибаните - това, че управляват огромна част от Афганистан, не значи, че владеят всичко. Евентуалната опозиция в Панджшир ще осуети бързото сформиране на настоящо държавно управление. Задачата да се обединят западните и северните региони, с най-вече таджикско население, с пущуните от източните и южните провинции, няма да е лесна. Анализатори обаче не изключват и вид, в който сегашните водачи на Северния съюз влизат в ръководството на талибаните.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР