Последният Airbus A380 излезе от завода и днес ще бъде

...
Последният Airbus A380 излезе от завода и днес ще бъде
Коментари Харесай

Краят на една ера: Последният Airbus A380 излезе от завода

Последният Airbus A380 излезе от завода и през днешния ден ще бъде предаден на новия си притежател — дубайската Emirates, написа BBC.

Моментът е исторически. Най-големият пътнически аероплан в историята ще продължи да лети, само че дълготрайното му бъдеще остава неразбираемо. Моделът бе обявен през далечната 1990 година и той бе европейският отговор на Boeing 747.

Emirates, които имат почти половината от всички A380 през днешния ден, ще продължат да го употребяват още доста години. Но редица други самолетни компании стопираха да летят с него, а част от приземените поради пандемията самолети от модела няма да полетят в никакъв случай повече.

В общоприетата си настройка A380 транспортира 545 пасажера, само че този брой може да бъде повишен до 853. Той има четири мотора, с които може да вдигне във въздуха в допълнение тегло от 560 тона.

През 90-те се смяташе, че огромните летища по света ще стартират да се задръстват поради нараствания въздушен трафик. Което пък ще сътвори пазара за големи самолети, които да могат да транспортират повече пасажери.

Първият полет на A380 бе през 2007 година, само че по това време бъдещето му към този момент бе тъмно. Докато инженерите на Airbus се бореха с провокациите, Boeing безшумно създаде версии на икономичния си 777, които оферират изминаването на по-дълго разстояние. И разработваше 787 Dreamliner.

787 направи голяма крачка напред що се отнася до технологията на моторите. И резултат бе аероплан, който бе надалеч по-ефективен и на ниска цена за приложимост. Заедно с A350 на Airbus, пуснат няколко години по-късно, той промени пазара.

В съпоставяне с тях A380 бе безценен за покупка и приложимост. Резултатът е, че европейската компания съумя да продаде едвам 251 модела и моделът се трансформира във финансов крах.

Но с помощта на него Emirates съумя да построи голяма мрежа от дълги полети, което ѝ оказа помощ да се трансформира в една от най-големите самолетни компании в света.

За другите авиолинии моделът не донесе подобен триумф. Запълването на толкоз места бе мъчно, а с идването на пандемията съвсем всички A380 бяха приземени. Макар че някои още веднъж възнамеряват да ги употребяват, други като Lufthansa и Air France се отхвърлиха от колоса вечно.

Това повдига въпроса какво ще се случи с неизползваните самолети. На доктрина, те могат да летят още десетилетия, само че пазарът втора употреба за такива огромни аероплан е съвсем фиктивен. Което значи, че те евентуално ще бъдат разглобени и захвърлени на скрап.

Самата Emirates, която има 118 броя от модела, счита да ги употребява през идващите две десетилетия.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР