Последните военни успехи на Украйна са преувеличени, а празнуването им

...
Последните военни успехи на Украйна са преувеличени, а празнуването им
Коментари Харесай

The National Interest: Следващият ход на Кремъл може да е прелюдия към ядрена катастрофа

Последните " военни триумфи " на Украйна са пресилени, а празнуването им е прибързано, счита създателят на публикация в TNI. Той изброи вероятните съветски отговори и сподели, че протичащото се може да е въведения към „ нуклеарна злополука “, написа " Труд ".

Представители на НАТО и западни медии не крият насладата си, че контранастъплението на Украйна завърши с бързото евакуиране на съветските войски от огромна част от територията край Харков. Атаката наподобява е изненадала Кремъл. Руските водачи чакаха главният удар да пристигна от юг и главните старания на Киев наподобява в действителност са съсредоточени в този район.

Ентусиазираните проукраински фигури в Европа и Съединени американски щати към този момент честват успеха и виждат триумфа на Киев като предвестител на идното проваляне на Русия. Според техните калкулации президентът Владимир Путин ще би трябвало да се помири със съглашение, което ще подкопае първичните цели на Кремъл. Най-доброто, на което може да се надява, е статуквото, при което Москва няма да получи никаква територия и Украйна няма да бъде възпрепятствана да се причисли към НАТО. Оптимистите даже чакат, че материалните загуби могат да доведат до свалянето на Путин.

Но сходни тържества са извънредно преждевременни. Русия разполага с няколко военни благоприятни условия, а за Съединени американски щати и техните съдружници в НАТО тези сюжети са сериозна причина за безпокойствие.

Вариант 1: Москва може да стартира контранастъпление против черноморското пристанище Одеса. Този град е последната врата на Украйна на Черно море и завладяването му на процедура ще лиши страната от достъп до морето. Освен това Русия ще притисне и задуши основната икономическа артерия на Украйна: по-голямата част от износа и вноса на Киев минава през Одеса. Загубата на този град ще бъде тежък стопански и психически удар за Украйна. Като се има поради, че Русия реалокира забележителен брой войски и оръжия на юг още преди офанзивата на Киев на изток, има огромна възможност оттук насетне Одеса да се трансформира в съществена цел на Москва. Ще бъде извънредно мъчно за към този момент пренапрегнатите украински сили на юг да отхвърлен масирана съветска офанзива.

Вариант 2: Въпреки че е самоуверен проект, руснаците биха могли да реалокират войски на север от опорните пунктове в Южна Украйна и да стартират нова атака на североизток, с цел да притиснат украинските сили и да отрежат победоносната група покрай Харков. Тази тактика би напомняла за офанзивата на Съветския съюз през 1942 година, когато пренапрегнатата и изтощена немска войска беше изцяло хваната в капан в Сталинград. Този път сходен триумф може да бъде гибелен удар за цялата военна опозиция на Украйна. Подобна маневра на такава голяма територия обаче ще изисква мощна логистика и до момента това беше очевидна уязвимост на съветската войска в Украйна. Поради транспортните ограничавания такава комплицирана интервенция евентуално ще бъде считана за минимум привлекателна от Кремъл.

Вариант 3: Путин може да разгласи общоруска готовност. Досега Русия е провела единствено лимитирани военни интервенции в Украйна. Най-вероятно несъразмерният оптимизъм докара до това решение, че киевската войска бързо ще се разпадне, проруските поданици на Южна и Източна Украйна ще застанат на страната на Москва, а държавното управление на президента Зеленски ще изиска мир. Тези калкулации не се реализираха. В допълнение, Кремъл очевидно подцени решимостта на НАТО да докара висококачествени оръжия в Украйна в огромни количества.

Путин може да реши да поправи грешката си. Изтощителните боеве към този момент подкопаха украинските въоръжени сили. Тъй като популацията на Русия е съвсем три пъти по-голямо от това на Украйна, е малко евентуално Киев да оцелее в спор на безсилие, даже и с сегашния контингент на съветските войски. А цялостната готовност обезпечено ще обезпечи на Москва непреодолимо преимущество.

Вариант 4: Унизена от настоящето състояние, Русия ще желае да позволи казуса бързо и уверено и да употребява тактическо нуклеарно оръжие. Такъв удар, даже и стеснен по средства, би унищожил забележителна част от киевската войска и би подкопал ефикасната опозиция. Но стъпка оттатък нуклеарния предел е забележителна и извънредно рискова и Путин сигурно схваща това. Въпреки това, в случай че той заключи, че това е единствената опция на унизителното съглашение, наложено от НАТО, което също би заплашило личния му престиж, би било наивно да се допусна, че той няма да обмисли риска.

Многократно съм отбелязвал, че съветският хайлайф счита Украйна за основен интерес за националната сигурност. Изправена пред опасност за жизненоважни ползи, страната ще направи всичко, с цел да я отблъсне. В съветския случай не може да се изключи потреблението на тактически нуклеарни оръжия за победа над протеже на НАТО в сегашния спор. Съединени американски щати и техните европейски съдружници от години подценяват възходящите предизвестия на Кремъл, че Москва при никакви условия няма да разреши Украйна да се трансформира в политическа и военна пионка на НАТО. Това надменно и плитко пренебрежение към главната зона за сигурност на Русия беше спусъкът за специфичната интервенция на Путин в Украйна.

Използването на нуклеарно оръжие ще предизвика борба сред Москва и Вашингтон от мащаба на кубинската ракетна рецесия. Но вероятните отговори на НАТО против потреблението на тактически нуклеарни оръжия са ясно лимитирани - в случай че Съединени американски щати не желаят да рискуват Армагедон.

Последните военни триумфи на Украйна са пресилени и празнуването е прибързано. Всички овации могат да бъдат изцяло неуместни и неактуални. Лидерите на НАТО и западните медии би трябвало да схванат, че тяхното тържествуване може да бъде въведения към продължителна, извънредно кървава война - в случай че не и към надвиснала нуклеарна злополука.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР