Последните три действащи германски атомни електроцентрали трябваше да спрат работа

...
Последните три действащи германски атомни електроцентрали трябваше да спрат работа
Коментари Харесай

Германия удължи живота на трите действащи в страната АЕЦ


Последните три настоящи немски атомни електроцентрали трябваше да спрат работа дефинитивно в края на тази година. Но внезапното повишаване на електрическата енергия в резултат на съветската експанзия в Украйна промени проектите.

Атомната електроцентрала Изар 2

Последните три работещи атомни електроцентрали в ще останат включени доникъде на април идната година. Решението на поставя завършек на дебата по тематиката би трябвало ли да бъде продължен срокът на деяние на атомните електроцентрали Изар 2, Некарвестхайм 2 и Емсланд, които планово трябваше да спрат работа на 31 декември тази година. В писмо, изпратено от Шолц до министрите на стопанската система Роберт Хабек, на финансите Кристиан Линднер и на околната среда Щефи Лемке, се споделя, че ще бъде създадена правна основа, която да разреши употребата на трите настоящи към момента в страната нуклеарни мощности.
Редакцията предлага
Решението беше предшествано от яростен спор по тематиката – главно сред Зелените и свободните демократи. Най собствен партиен конгрес през почивните дни Зелените взеха решение да дадат единодушието си за удължение Изар 2 и Некарвестхайм 2 доникъде на април 2023 година. Либералите пък упорстваха трите работещи атомни електроцентрали да останат включени до 2024 година. Алтернативно те предлагаха да бъдат пуснати още веднъж в експлоатация  част от към този момент спрените нуклеарни централи.

Нови газови електроцентрали на водород

Паралелно с удължаването на периода на деяние на трите въпросни нуклеарни мощности ще се работи по правенето на нов упорит закон за повишението на енергийната успеваемост, излиза наяве още от писмото на Шолц до министрите от кабинета. Освен това страната, провинция Северен Рейн-Вестфалия и енергийният тръст RWE би трябвало да реализират договореност за отвод от добива на въглища във въпросната провинция до 2030 година, която договореност да залегне в закон. Сделката планува продължен работен цикъл на някои въглищни електроцентрали до 2024 година.

Отделно немското държавно управление ще работи за „ основаването на условия за построяването на нови газови електроцентрали на водород ".
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР