Последните седмици станахме свидетели на доста необичайни явления в българската

...
Последните седмици станахме свидетели на доста необичайни явления в българската
Коментари Харесай

Близък на Нинова плюе в ефир: ПП-ДБ, кабинетът се пише на ваша сметка. Народът ще ви…

Последните седмици станахме очевидци на много необикновени феномени в българската политика – водачът на ръководещата партия да желае оставката на министър, да влизат в обществени пререкания и министърът да не подава оставка. Това значи, че има някакви други сили, които стоят зад този министър. Кои са тези сили стана ясно още първия ден, когато Борисов и Пеевски изрично застанаха зад вътрешния министър. “ Това разяснява заместник-председателят на Българска социалистическа партия и на Народното събрание Кристиан Вигенин в „ Стълбището “ на Дарик.
„ Нормално е хората да са чувствителни по тази тематика, защото сякаш сега ръководят тези, които бяха бити на митингите от 2020 година, а в този момент някак си наподобява същото “, сподели Вигенин, визирайки превишените полицейски пълномощия на митинга против БФС. Според него „ Продължаваме промяната “ полека-лека се трансформират от смяна в прибавка на един модел, който, вместо да отстранен, му помогнаха да се възвърне.
По думите на Кристиан Вигенин ГЕРБ и Движение за права и свободи постановат волята си над държавното управление, прокарвайки решения в Народното събрание, които са от пълномощията на изпълнителната власт.
„ Още когато първичният състав на държавното управление, препоръчан от ПП-ДБ, беше фрапантно изменен, стана ясно, че да, официално там няма обществено препоръчани персони от ГЕРБ, с изключение на Мария Габриел, само че въпреки това, цялата тази група от специалисти в държавното управление стартира да става очевидно чии са. Така че този кабинет напълно не е само и единствено на ПП-ДБ, само че е кабинет, който се написа на тяхната сметка “, разяснява още социалистът.
Вигенин обърна внимание, че партиите в сглобката непрекъснато си дават знаци, едни закони не се одобряват в комисия, по-късно се одобряват в пленарна зала, тъй като в това време нещо са се договорили, само че не това е методът, по който би трябвало да се ръководи и предизвести, че на това хората ще реагират или както през 2020 година, или дотам ще се деангажират от политическите процеси, че също ще оставят сглобката да виси в безтегловност.
За провелите се локални избори, Вигенин регистрира, че най-вече положителни вести е произвела Българска социалистическа партия, тъй като обективно увелича партийния си избор посредством гласовете за листите с общински съветници и печели повече кметове на общини.
„ Показахме, че по този начин, както ни бяха отписали преди няколко месеца, освен запазихме, само че разширихме позициите си в локалната власт. Другото значимо е, че нашето виждане, че главният конкурент на тези избори бе ГЕРБ и техният модел и че би трябвало да се сътвори едно огромно обединяване против тях, в огромна степен се осъществя “, заключи заместник-председателят на българския парламент.
Според него няма по какъв начин Българска социалистическа партия да бъде част от някакво ръководещо болшинство или сглобка в Столичния общински съвет, тъй като има своя стратегия и цели, които кардинално и поредно следва.
„ Ваня Григорова би трябвало да си направи изводите от всичките несполучливи леви планове. Вероятно ѝ е нужно и време да осмисли случилото се на изборите. Много постоянно нови политици, постигайки някакъв триумф, се окриляват и стартират да смятат себе си за някакво събитие в политиката. И доста скоро биват сваляни на земята. Политиката не е спринт, а маратон и е доста значимо да посрещаш с достолепие и успехите, и загубите и да си правиш нужните заключения “, сподели Вигенин за претендента на Българска социалистическа партия на изборите за кмет на столицата.
По неговите думи резултатът на Григорова в София не се разграничава изключително от това, което е постигнала Мая Манолова на предишните избори, която тогава също е била на няколко хиляди гласа от успеха и то против настоящ кмет, подсилен напълно от ръководещата партия.
„ Да си напомним какви упоритости потегли да осъществя Манолова на крилете на този стабилен резултат и къде е Мая Манолова в този момент “, посочи Вигенин и добави: „ Ако имаше вероятност за някакъв нов ляв план, той дали към този момент нямаше да бъде осъществен? Аз си припомням за такива планове още през 90-те с Александър Томов. Да, припламват, дори от време на време влизат в Народното събрание, само че не може да се направи нещо стабилно отвън и срещу Българска социалистическа партия. И аз имам вяра, че най-сетне този урок е теоретичен. Трябва да има разширение въз основата, да се отворим към нови гласоподаватели, да търсим единодушие, само че това може да се случи само с център Българска социалистическа партия. “
Според него опитът на президента Радев и хората към него е бил по-скоро в посока Българска социалистическа партия да бъде овладяна и едвам когато е станало ясно, че това няма по какъв начин да се случи, се е тръгнало в посока основаване на нов ляво.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР