Последните проучвания на най-авторитетните социологически агенции извеждат на първо място

...
Последните проучвания на най-авторитетните социологически агенции извеждат на първо място
Коментари Харесай

Журналист: Гласовете на Синан Оган няма да се прелеят автоматично към Ердоган, изборите са на кантар

„ Последните изследвания на най-авторитетните социологически организации извеждат преди всичко със същия избор от към 49.5% Ердоган, други му дават преднина с към 51-52%. Тоест, обрисуват победа на Ердоган, само че има няколко, които предвиждат, че Кълъчдароглу ще завоюва. “

Това разяснява в студиото на Euronews PrimeTime журналистът Нихал Йозерган – дълготраен сътрудник в Турция, учител в Софийския университет. По нейните думи държанието на Ердоган директно след приключването на първия тур от изборите демонстрира, че той не е подготвен да се раздели с властта.

По думите на Йозерган изборите са на кантар и ще предопределят посоката, в която ще тръгне Турция – със остарелия президент, който е от 21 години на власт или с Кълъчдароглу, който въплъщава смяната.

Според преподавателя в СУ изборите са доста значими, както за Турция, по този начин и за района, като има няколко фактора, които са основни за изхода от изборната конкуренция:

Първият фактор е оповестената поддръжка за Ердоган от класиралия се на трето място на изборите на 14 май Синан Оган . По думите на Йозерган това е непредвиден ход, който може да има резултата на бумеранг.

„ Той беше получил по-голяма част от вота си от младите и националистически настроени хора, които са както срещу Ердоган, по този начин и против Кълъчдароглу “, изясни тя и добави, че това са хора, разочаровани от левите и десните, от властта и опозицията.
Няма автоматизирано преливане на гласовете. Независимо от декларираната поддръжка за Ердоган отстрана на Синан Оган, неговите поддръжници ще гласоподават по съвест и това може да има тъкмо противоположен знак и тези гласове да отидат при Кълъчдароглу.
Вторият фактор са лявомислещите хора и поддръжниците на кюрдската партия. Това са хора, които са прозападни и могат да дефинират сред 12-15% от крайния резултат.

Третият фактор е онази част от консервативните кюрди , които поддържат една партия с крайнорадикална визия за дамите, турската конституция и идеологията на Ататюрк.

Четвъртият фактор са близо 11 млн. души, които са неуверени и не са решили твърдо за кого ще гласоподават , както и 3 млн. въздържали се на първия тур.

По думите на Йозерган политическата изразителност и на Ердоган, и на Кълъчдароглу, залага на посланията, които са отправяли и на първия тур.

„ Кълъчдароглу упорства за смяна, за връщане на парламентаризма и демокрацията. Ердоган упорства за продължение на курса към построяването на нова Турция “, уточни тя и добави:
Основното обръщение на Ердоган е непоклатимост. Той разчита на страховете на хората, а Кълъчдароглу е представителят на смяната.
Йозерган разяснява още, че целият държавен уред работи за властимащите.

„ Ердоган имаше опцията да бъде предаван онлайн от 24 телевизионни канала по едно и също време. Кълъчдароглу единствено от една безусловно никому незнайна телевизия, само че рейтингът, който съумя да реализира той, беше 14 млн. фенове. Той би върха по гледаемост на Ердоган “, означи тя.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР