Последните откровения на премиера Борисов относно медиите - че 1)

...
Последните откровения на премиера Борисов относно медиите - че 1)
Коментари Харесай

Бай Ганьо срещу Бай Бойко: сравнителен анализ

Последните откровения на премиера Борисов по отношение на медиите - че 1) мислят все да напишат нещо гадно, неприятно, доста им е мъчително, доста им е погрешно (пред американската посланичка) и че 2) окарикатуряват ме, само че ги следя (на премиите мистър и мисис Икономика), не ни остават различен избор - тъй като нито желаеме да написа гадно, а пък да ни следят ни е напълно неприятно (все сме си мислели, че въпреки всичко ние би трябвало да наблюдаваме) - та в такава обстановка по-добре да се оттеглим в безвредния и замислен свят на литературната творба. 
Оттам, към този момент на несъмнено и умерено място, може да се направи някакъв относителен разбор. Макар и да признаваме гения на Алеко, с годините от ден на ден виждаме онази класическа, обезкуражаваща обстановка, в която излиза наяве по какъв начин никое въображение не може да е задоволително правдиво, с цел да надмине действителността. 
1. Бай Ганьо:
Много обичам по този начин да се обтегна. Отвъд тясно. Па и другарите - елементарни хорица, какво ще приказваш с тях?... Какво ядете там, круша ли? Браво! Я да забележим, така както съм лежащ, мога ли изяде една круша. Благодарим! Отде ги взимате вий тези неща? 
- Купуваме ги - дава отговор едвам сдържано един от нас.
- Тъй ли? Браво! - утвърждава той с цялостни от сочната круша уста. - Аз обичам круши.
2. Бай Бойко (по мотив археологически предмети)
Преди 2500 години в това някой си е направил попарка. А това е лампа - сипват нещо и...който да хапне и...лега.
Сравнение:
Читател, който се е оплел в мрежата на ученическите инерции и реагира позитивно на всичко, дето е понаучил преди време, би дал преимущество на банганювия абзац. Но единствено по табиет и от мързел да прогледне за новото. Бай Ганьо да вземем за пример не може да прави тези протягания на въображението към предишното, той постоянно е фокусиран в настоящото и от това какво може да изкрънка от него; в този смисъл е по-малко бездънен. Фразата " преди 2500 години някой си е направил попарка " и след това " който хапне и..лега " е доста по-приобщаваща, с сплотяващ размах, в който античност и опасан от камери министър председател от десетте години на 21 век се срещат. Онзи там, дето е хапнал попарката, и си е лежащ, е възроден от предишното - свестен, проумян, оценен. В цялата работа има горест по първия човек, по простотата на всекидневието, по която сигурно министър председателят жадува поради напрегнатия си график. Археолозите изкопават единствено предмети - нашият човек се свързва с античните през вековете, през медиума на попарката. 
1. Бай Ганьо:
А бе, кьорпè, за какво си ме набедил във вестник " Не му е времето ", че съм бил съпротива, а? Толкова ли ти стига мозъка? Хич бай ти Ганьо съпротива става ли бе, момче? Или ти какво си рекъл: чакай да сме по-малко, че да разделяме по по-множко. Не си елементарен ти, знам те аз тебе. Ама отново си елементарен, да ти кажа правичката. Сиреч, не си елементарен, ами малко аджамия падаш. За тия работи ти работи си питай. Ти през вчерашния ден, споделя се, докопа кокала, а бачо ти от девет години насам го е заглозгал и няма ниет да го изпуща до дъно време. Па знайш ли, момче, да ти кажа чистичката: има и за тебе, има и за мене. Народната да е жива.
2. Бай Бойко:
Това знаеш ли какъв брой е неприятно на медиите да го слушат. Цялата им теория рухва. Те желаят България да е неприятно, гадно. Тогава им е прелестно. Аз единствено по този начин върша - аз единствено демонстрирам и никакъв коментар.
Сравнение:
Отново точка повече за втория персонаж. Бай ти Ганя да вземем за пример прекалено много влиза в пояснителен режим - сглобява политическата картинка, разкрива правила на властта, разяснява с ганьовски език, само че анализаторски уклон политическата обстановка. Нашият човек обаче е доста по-лаконичен, явен: нещата са по-простички, по-хубаво обяснени. Има медии, които желаят в България да е неприятно, гадно, има и действуващ актант, човек, който единствено мълчи и демонстрира, знаейки, че показаното е постоянно по-силно от казаното. 
1. Бай Ганьо
– А бе, бай Иречек, я ми кажи твоя благосклонност леберал ли си, реакционер ли си? Май-май, че си консерва, както виждам. И аз, в случай че питаш, не мога да ги схвана нито едните, нито другите, но хайде, да не им остане хатъра... Знайш, вземане-даване е то, не е шега… Па да ти кажа ли правичката… (Тука дали няма някой да ни подслушва?) Да ти кажа ли правичката? И едните, и другите са маскари!…Ти мене слушай, па се не пердах! Маскари са до един!… Ама какво да сториш? Не се рита против ръжена!…
2. Бай Бойко
" Тея ли демократи, бе! Те ли се съешиха с Христо Иванов и Атанасов? Искаш ли да ти кажа, Росене, за какво? Защото ти си по-умен, по-интелигентен и разсъждаваш доста демократично. Защото това не е градска десница, а опозицията вътре в комунистическата партия, която е била. Тя в този момент с нейните спътници работи ".
Сравнение: 
Това е за домашно.
 
Автор: Райко Байчев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР