Последните глобални оценки сочат, че през 2021 г. 50 млн.

...
Последните глобални оценки сочат, че през 2021 г. 50 млн.
Коментари Харесай

50 млн. души са били жертви на модерно робство през 2021 г.

Последните световни оценки сочат, че през 2021 година 50 млн. души са живеели в модерно иго, сочат данни, събрани от Анадолската организация във връзка Международния ден за унищожаване на робството.

" От тези хора 28 млн. са били на насилствен труд, а 22 млн. са били в клопката на насилствен брак ", се показва в оповестения през септември взаимен отчет " Глобални оценки на актуалното иго " на Международната организация на труда, Международната организация по миграция и организацията с нестопанска цел Walk Free.

През последните пет години броят на хората, попаднали в клопката на актуалното иго, доста се е нараснал, се споделя в отчета.

През 2021 година в съвременно иго са били 10 млн. души повече, в сравнение с през 2016 година, се отбелязва в отчета, като се цитират световни оценки.

Съвременното иго се състои от два съществени съставния елемент: насилствен труд и насилствен брак.

И двата се отнасят до обстановки на употреба, които лицето не може да откаже или не може да напусне заради закани, принуждение, машинация, корист с власт или други форми на насила.

" Жените и девойките съставляват 11,8 милиона от общия брой на наложително наетите лица. Повече от 3,3 милиона от всички лица в насилствен труд са деца ", се показва в отчета.

Повече от две трети от лицата, принудени да сключат брак, са дами, което се равнява на почти 14,9 милиона дами и девойки, се добавя в отчета.

На 2 декември 1949 година Организация на обединените нации приема законопроект, ориентиран към премахване на актуалните форми на иго, като трафика на хора, половата употреба, детския труд и насилствените бракове, който от този момент се отбелязва всяка година като Международен ден за унищожаване на робството.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР