Последните две години грипът остана в сянката на COVID-19. В

...
Последните две години грипът остана в сянката на COVID-19. В
Коментари Харесай

Специалисти прогнозират силна грипна вълна

Последните две години грипът остана в сянката на COVID-19. В света бяха регистрирани извънредно невисок брой на заразявания с грип. Грипът обаче не е липсващ и експертите предвиждат идна мощна грипна вълна.

Силата на ковид последователно понижава, а на негово място се развихрят други респираторни вируси, в това число и грипът. 

Работата от у дома и онлайн образованието през последните две години ограничиха разпространяването на сезонния грип. През 2022 година огромна част от тези ограничения отпадната, което евентуално ще докара до по-голямо разпространяване на респираторните вирусни инфекции.

Данните от разпространяването на грипните вируси в разнообразни елементи от света дават учредения на експертите да предвиждат невиждано тежък грипен сезон. Тази пролет наблюдавахме извънредно късно разпространяване на грип в страните от Европейския съюз, в това число и България. В Нидерландия имаше тежка вълна, в Съединени американски щати грипният сезон беше по-дълъг, с два пика и с нетипично високи равнища на заразяване даже и през лятото. Тревожни са данните и от Южното полукълбо, където в Австралия и Нова Зеландия имаше извънредно дълга грипна вълна с внезапно повишаване на заболеваемостта и броя на хоспитализациите, пише Дир.бг.

През годините на пандемия хората не са се срещали всеобщо с грипа и е обикновено да има спад в естествения имунитет на популацията. Това е още една причина за появяването на тежка и непредсказуема грипна вълна.

С изключително огромен риск от тежко протичане и затруднения в резултат на грипа са хора над 65-годишна възраст, чийто имунитет всекидневно е по-слаб. Силно застрашени са и пациентите с хронични болести, изключително, в случай че са измежду по-възрастното население.

Някои хора позволяват, че имунизацията против COVID-19 може да ги защищити от грип. Това не е правилно. Единствената сигурна отбрана е противогрипната ваксина.

Затова експертите предлагат на хората над 65 година да побързат да заявят при своя персонален доктор желанието си да бъдат имунизирани гратис. Тази година страната е осигурила 190 000 противогрипни ваксини за българските пенсионери.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР