Последните две години бяха най-трудните и най-бурните за кандидатката за

...
Последните две години бяха най-трудните и най-бурните за кандидатката за
Коментари Харесай

Външният министър Попшой: Молдова е пред многобройни заплахи от Русия, докато върви към ЕС

Последните две години бяха най-трудните и най-бурните за кандидатката за участие в Европейски Съюз Молдова от повече от три десетилетия насам, защото страната е изправена пред закани от Русия в голям брой сфери на публичния живот, сподели външният министър Михай Попшой, представен от Асошиейтед прес. Това съобщи Българска телеграфна агенция.

Откакто Русия нахлу в Украйна през 2022 година, нейната съседка Молдова се сблъска с редица рецесии, които от време на време пораждаха опасения, че страната също е на прицела на Кремъл. Те включваха рухването на инцидентни ракети на нейна територия, тежка енергийна рецесия, откакто Москва фрапантно понижи доставките на газ, необуздана инфлация и митинги на проруските партии против прозападното държавно управление. Молдова е приела и най-големия брой украински бежанци на глава от популацията от която и да е страна.

" Последните две години без пресилване бяха най-трудните за последните 30 години ", сподели Попшой, в изявление за Асошиейтед прес.

" Ние знаем, че Кремъл ще влага доста сила и финансови запаси посредством своите пълномощници (в Молдова), с цел да се опита да реализира своето ", добави той.

" Опитват се да подкупят гласоподаватели и употребяват жители, с цел да правят това ", сподели Попшой. " Руснаците се учат, приспособяват се и се пробват да употребяват демократичния развой против нас... с цел да смъкват едно демократично държавно управление в Молдова ", добави той.

Напрежението от време на време нараства и в подкрепяния от Русия молдовски разколнически район Приднестровието - тясна линия земя, граничеща с Украйна, която не е приета от нито една страна членка на Организация на обединените нации, само че където Русия поддържа към 1500 военнослужещи, наричани от Москва " мироопазващи сили ", които охраняват големи ресурси от оръжия и муниции от ерата на Съветския съюз, отбелязва Асошиейтед Прес.

Малко след началото на войната в района имаше поредност от детонации, предишния юли опозиционен водач беше открит погубен с огнестрелно оръжие в дома си, а напрежението се ускори предишния месец, когато бяха изразени опасения, че Приднестровието ще изиска да бъде анексирано от Русия. Регионът се обърна към Москва за дипломатическа " отбрана " на фона на възходящия напън от страна на Кишинев.

Попшой призна, че обстановката в Приднестровието е напрегната. " Ситуацията ще остане напрегната до момента в който фронтовата линия е на 200 благи оттова ", означи той.

" Поглеждайки към енергийната сигурност на Молдова, виждаме, че преди две години беше доста слаба ", добави Попшой. " Сега страната е много самостоятелна или има други възможности и може да избира от кое място да купува газ и електричество ", уточни министърът.

Същото може да се каже и за отбранителните качества, устойчивостта на основни институции като разузнаването, полицията и правосъдната промяна, означи Попшой.

След нахлуването на Русия в Украйна, Молдова кандидатства за присъединение към Европейски Съюз и получи статут на претендент през юни 2022 година. През декември Брюксел съобщи, че ще стартира договаряния за присъединение както на Молдова, по този начин и на Украйна.

Въпреки че е военно неутрална, Молдова усили разноските си за защита през последната година и неотдавна утвърди нова тактика за национална сигурност, която разпознава Русия като съществена опасност и има за цел да увеличи разноските за защита до 1% от Брутният вътрешен продукт.

От началото на войната Молдова получи сериозно значима финансова и дипломатическа поддръжка от своите западни сътрудници, само че се нуждае от дълготрайни вложения, сподели Попшой. Референдумът за участието в Европейски Съюз, който ще се създаде по-късно тази година, има за цел да реши къде молдовците виждат своето бъдеще. Властите имат амбициозната цел Молдова да стане част от Европейски Съюз до 2030 година

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР