Последните DVD дискове на Netflix се изпращат по пощата в петък, отбелязвайки края на една ера

...
Завесата най-накрая се спуска над някога емблематичната услуга на Netflix
Коментари Харесай

Завесата най-накрая се спуска над някога емблематичната услуга на Netflix за DVD по пощата, четвърт век след като двама предприемачи от Силиконовата долина излязоха с концепция, която заличи Blockbuster видео магазините, като същевременно предостави трамплин към видео стрийминг, който преобрази забавлението.

Услугата за DVD, която непрекъснато се свиваше в сянката на услугата за видео стрийминг на Netflix, ще бъде затворена, след като петте й останали дистрибуторски центъра в Калифорния, Тексас, Джорджия и Ню Джърси изпратят окончателните си дискове в петък.

По-малко от 1 милион получатели, които все още са абонирани за DVD услугата, ще могат да запазят последните дискове, които пристигат в пощенските им кутии.

написа в публикация в блог за предстоящото спиране на DVD услугата.

„Много е горчиво“, каза Марк Рандолф, който беше главен изпълнителен директор на Netflix, когато компанията изпрати първото си DVD, „Beetlejuice“, през април 1998 г. „Знаехме, че този ден идва, но чудотворното нещо е, че не дойде преди 15 години."

История на Netflix дискове по пощата  

Въпреки че той не е участвал в ежедневните операции на Netflix от 20 години, Рандолф излезе с идеята за DVD-by-service през 1997 г. със своя приятел и колега предприемач, Рийд Хейстингс, който в крайна сметка го наследи като главен изпълнителен директор - длъжност, която Хейстингс заемаше, докато не напусна по-рано тази година.

По времето, когато Рандолф и Хейстингс обмисляха концепцията, DVD форматът беше толкова зараждаща се технология, че имаше само около 300 налични заглавия.

През 1997 г. DVD-тата бяха толкова трудни за намиране, че когато решиха да тестват дали един диск може да премине през пощенската служба на САЩ, Рандолф накрая пъхна CD, съдържащ най-големите хитове на Патси Клайн, в розов плик и пускайки го по пощата на Хейстингс от пощенската служба на Санта Круз, Калифорния.

Рандолф плати само 32 цента за марката, за да изпрати този компактдиск, по-малко от половината от сегашната цена от 66 цента за първокласна марка.

Netflix бързо изгради база от лоялни филмови фенове, като същевременно разчиташе на нов за онова време модел на месечен абонамент, който позволяваше на клиентите да държат дискове толкова дълго, колкото желаят, без да се сблъскват с таксите за закъснение, които Blockbuster налагаше за забавено връщане. Наемането на DVD-та по пощата стана толкова популярно, че Netflix веднъж се класира като петият най-голям клиент на Пощенската служба на САЩ, докато изпращаше милиони дискове всяка седмица от близо 60 разпределителни центъра в САЩ в своя пик.

По пътя червено-белите пликове, които доставяха DVD дисковете до домовете на абонатите, се превърнаха в нетърпеливо очаквана поща, която превърна насладата от „нощ на Netflix“ в културен феномен. DVD услугата също означава края на Blockbuster, който фалира през 2010 г., след като ръководството му отхвърли възможността да закупи Netflix, вместо да се опитва да се конкурира с него.

Дори когато стриймингът на видео процъфтява, любителите на филми като Майкъл Фуско се придържаха към услугата DVD, защото тя все още предлагаше филми, които вече не се показваха в кината и не можеха лесно да бъдат намерени в магазините. Когато Netflix обяви намерението си да затвори DVD услугата преди пет месеца, Fusco разшири своя абонаментен план, така че да може да наема до осем диска наведнъж на цена от $56 на месец.

36-годишният Фуско си заслужава парите, особено през август, когато изгледа 32 DVD-та, изпратени му от Netflix.

„Бях много стратегически“, каза Фуско, който също обмисли внимателно кои филми да избере като последна селекция, след като изгледа повече от 2400 заглавия през 18-те си години като абонат. Жителят на Южна Калифорния сега очаква испанска комедия „Solo Con Tu Pareja“ като последния си диск и също така организира опашката си, за да подчертае филмите на Харисън Форд („Брег на комарите“), Том Ханкс („Joe Versus The Volcano“ ) и Арнолд Шварценегер („Близнаци“), ако той бъде сред избраните за финалното раздаване на 10 диска.

Планирано остаряване  

Рандолф и Хейстингс винаги са планирали поточно предаване на видео, рендирайки Услугата за DVD по пощата е остаряла, след като технологията напредна до такава степен, че гледането на филми и телевизионни предавания чрез интернет връзки стана жизнеспособно. Това очакване е една от причините, поради които се спряха на Netflix като име на услугата, вместо на други прозвища, които бяха взети предвид, като CinemaCenter, Fastforward, NowShowing и DirectPix (DVD услугата беше наречена „Kibble“ по време на шестмесечен период на тестване) .

„От първия ден знаехме, че DVD-тата ще изчезнат, че това е преходна стъпка“, каза Рандолф. „И услугата DVD свърши тази работа чудодейно добре. Беше като невъзпята ракета-носител, която изведе Netflix в орбита и след това падна обратно на Земята след 25 години. Това е доста впечатляващо.“

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР