Последните дни всички говорят за бюджет. Финансовият план на държавата

...
Последните дни всички говорят за бюджет. Финансовият план на държавата
Коментари Харесай

Гълъб Донев: Внасяме законопроект за бюджет за 2023 г. с дефицит от 6,4% от БВП

Последните дни всички приказват за бюджет. Финансовият проект на страната без подозрение е най-сериозната задача, която следва пред всички нас – политическите обединения и партии и служебното държавно управление. Докато всички приказват за бюджет, МФ се работи интензивно по правенето му. Това сподели служебният министър-председател Гълъб Донев при представянето на " Бюджет 2023 “, съобщи кореспондент на " Фокус “.

Дефицит от 3% от Брутният вътрешен продукт на страната, с цел да се реализира, без да се орязват обществени разноски, служебното държавно управление предложи данъчни промени посредством понижените ставки на Данък добавена стойност, налог свръх облага и други, изясни Донев. " Всеки от вас ръководи бюджет, наясно сте какво значи реализиране на баланс. За да се придържате към по-нисък недостиг има две благоприятни условия – или понижаване разноските или осигурявате спомагателни приходи. Служебното държавно управление избра втория вид. Представихме концепциите си за данъчни промени през март, с цел да осведомяваме политическите партии за нашите визии и да им дадем време за реакции. "

Решението по отношение на основните параметри за бюджета за 2023 година е право и отговорност на народните представители, за нас беше значимо да знаем какво е тяхното мнение, безапелационен е Донев. " Тази седмица двете най-големи политически обединения ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ разискаха своите визии. Заявеното от тях стана ясно, че не поддържат измененията в данъчното законодателство “.

При ясно изявената липса на поддръжка за промени в данъчното законодателство, внасянето в Народно събрание бюджет с недостиг с 3% би било предупреден край, сподели Донев. " Когато става дума за парите на страната, не можем да си позволим дейности напук. “

След извършени предварителни диалози и разбор служебното държавно управление реши в Народно събрание да бъде импортиран Закон за държавния бюджет за 2023 година създаден на база настоящо законодателство, оформило се посредством законодателните промени на 44, 46 и изключително и най-много от 48 и 48 Народно събрание. Предложеният законопроект за бюджет за 2023 година е с недостиг от 6,4% от Брутният вътрешен продукт, който в номинално изражение съставлява съвсем 12 милиарда лв.. Служебното държавно управление и МФ е в подготвеност да спомага на народните представители за отразяване на всички рационални оферти за ограничение на бюджетния недостиг, съобщи Донев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР