Последните дни има ръст на безработните, като това се дължи

...
Коментари Харесай

Сачева: Ръстът на безработните е и заради новите мерки |

Последните дни има растеж на безработните, като това се дължи на доста фактори - затваряне на бизнеси и браншове с новите ограничения, както и на това, че част от бизнесите са със мощно понижена икономическа интензивност, заяви министърът на труда и обществената политика Деница Сачева пред бТВ.

Тя разяснява и ограниченията, които са в поддръжка на безработните, родителите, работодателите и самоосигуряващите се:

" Новата помощ за родители, които си гледат децата у дома, е и за безработни. Някой неправилно считат, че би трябвало да са безработни, с цел да се възползват, само че критерият е подоходен, а не е значимо да има регистрация като незает. Помощта е в размер на 610 за месец. "

За три седмици парите ще са към 480 лв.. 

Подоходният аршин на член от семейство е 915 лв.. Помощта се отпуска на родителите, които имат дете до 14 години. За една седмица са подадени 21 000 заявки. 

Има и помощ за самоосигуряващите се - за краткосрочна претовареност, която е в размер на 290 лв.. " Факт е, че тези пари са малко, само че могат да стигнат за осигуровките да вземем за пример ", сподели министърът.

Сачева заяви, че на държавно съвещание през днешния ден е решено и лимитът на безлихвените заеми за физически лица да бъде повишен от 4500 лева на 6900 лв.:

" 6000 самоосигуряващи са подали документи, а отпуснатите пари са 23 млн. лв.. Има хора, за които заемите са алтернатива. "

По думите й има хора, до които ограниченията не доближават, а по последни данни самоосигуряващите се са 250 000 и мъчно би могло да се доближи до тях без мярката за безлихвени заеми:

" Това е първата пандемия от подобен темперамент - затворихме и същия ден съобщихме, че 356 000 души ще обзет ограниченията. Това ще коства 350 млн. лв. на страна. Родителите от понеделник аплайват, мярката за затворените бизнеси също е от понеделник, а първите заплащания ще са идната седмица. "

Според Сачева ограниченията са доста, тъй като са доста въпросите: " Значителна част от членовете на Българската стопанска камара се възползват от 60/40 и 80/20. Хората не знаят, че ограниченията могат да се комбинират - един чиновник не може, само че един шеф може ". 

По думите й досега са изплатени 1 милиард и 100 милиона на компании от министерство на стопанската система и министерство на труда и обществената политика. Над 20 000 работодатели са получили поддръжка: " Не може да се твърди, че това са хора, които са проверявани или репресирани ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР