Последните данни на компанията за криптовалутни анализи Kaiko показват, че

...
Последните данни на компанията за криптовалутни анализи Kaiko показват, че
Коментари Харесай

Крипто ликвидността става все по-концентрирана в рамките на водещите борси

Последните данни на компанията за криптовалутни разбори Kaiko демонстрират, че шепа водещи тържища за криптовалути от ден на ден преобладават в размера на търговията в бранша.

Според техния отчет осемте най-големи тържища в международен мащаб в този момент съставляват над 91% от пазарната дълбочина и 89% от общия размер.

Binance остава отпред, като води групата, както и преди няколко години. Kaiko акцентира, че с течение на времето ликвидността е станала още по-концентрирана, като единствено Binance съставлява забележителна част от нея. През 2023 година Binance владее 30.7% от световната пазарна дълбочина и впечатляващите 64.3% от световния размер на търговията. Осемте най-големи платформи способстват групово за зашеметяващите 91.7% от дълбочината и 89,5% от размера.

От 2021 година насам пазарният дял на Binance в спот размера е повишен от 38.3% до 64.3%. Важно е да се означи, че забележителна част от това нарастване се дължи на промоцията на Binance за търговия с нулеви такси.

Kaiko акцентира, че ликвидността е централизирана най-вече в границите на няколко определени тържища. Въпреки съществуването на многочислени платформи за търговия, множеството от тях обслужват характерни нишови пазарни сегменти.

Въпреки че съществуването на ликвидност, съсредоточена в няколко тържища, може да се смята за оптимално от пазарна позиция, криптовалутната промишленост придава огромна стойност на децентрализацията. Въпреки това във връзка с ликвидността на централизираните тържища децентрализацията е изключително незадоволителна.

Kaiko също по този начин означи, че заради антикрипто регулаторната позиция в Съединени американски щати, ликвидността на алткойните е поела удара и в този момент е мощно съсредоточена в границите на три огромни тържища: Coinbase, Kraken и Bitstamp. Забележително е, че алткойн ликвидността на Kraken е посочила изключителни резултати, което я слага наедно с Coinbase.

От август 2022 година насам Kraken е запазила пазарната дълбочина за 30-те най-големи алткойна, до момента в който Coinbase е претърпяла загуба на ликвидност от почти $5 милиона.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР