Последните 6 месеца имаме сериозен проблем със задлъжнялост заради бързи

...
Последните 6 месеца имаме сериозен проблем със задлъжнялост заради бързи
Коментари Харесай

Българинът затъва с бързи кредити, предупреждават експерти

Последните 6 месеца имаме сериозен проблем със задлъжнялост поради бързи заеми в България, предизвести кредутният съветник Тихомир Тошев по Радио “Фокус "

“Теглят се втори,трети, четвърти заем - имаме връх с клиент, изтеглил 56 бързи заема за една година. Когато хората с ниски приходи имат потребност от заем, дано се насочат към банково кредитиране ", предложи консултантът.

По думите му когато избираме банка за кредитиране, не би трябвало да гледаме единствено лихвата. Има доста други фактори, за които би трябвало да внимаваме като клиенти.

“Първо би трябвало да знаете за какво Ви би трябвало заем, каква сума Ви е нужна. Понякога този диалог е финален, когато консултантът реши, че клиентът не е наясно какво тъкмо желае. Обикновено човек се връща след година или две, когато клиентът към този момент знае какво желае ", регистрира Тошев. Той отбелязва, че освен лихвата има значение при избирането на банка, от която да се тегли заем.

“Понякога при ниска рента съответната банка отново не предлага най-хубавите останали кредитни условия. Особено при ипотечните заеми е доста значимо да сме доста готови при избора на банка. Лошият избор в такива случаи води до заплащане сред 20 000 и 30 000 лева повече, които щяхте да си спестите, в случай че бяхте проучили добре услугите на банките и къде тази услуга би била най-изгодна за Вас ", добави консултантът.

Ролята на годишния % на разноските е да преценим посредством него каква е същинската цена на заема. Там влизат лихвата, началните такси, съпътстващите финансови артикули като застраховки, обслужването през годините, сметката, която поддържате, с цел да го обслужва.



“Това е доста значим знак. Възможността банката едностранно да трансформира изискванията по заема към този момент не е налична от към 5 година Кредитите са обвързани с пазарен показател, който нормално е транспарантен и дава добра информация. Когато теглите заем, би трябвало да разберете по какъв начин се образува лихвата и от какво ще зависи тя. Ако показателят скача, лихвата ще се усили, в случай че спадне - пада и тя ", изяснява Тошев.

Той напомня, че американците избират закрепени лихви, само че там имат опция да избират закрепени лихви за 30-годишен период на заема. Когато тя е ниска, е добре да се направи това. Пазарът у нас обаче дава опция за фиксиране на преференциална рента единствено да 5-годишен интервал.

“Българите постоянно се опитваме да гледаме по-розово нещата, в сравнение с са - множеството клиенти считат, че в този момент няма да теглят заем с рента 4%, откакто в случай че изчакат, могат да изтеглят при по-изгодните 2,5%, да вземем за пример. 95% от теглените заеми в този момент са с плаваща рента. Фиксираната рента е за тези, които желаят успокоение - единствено към 5% от хората избират този вид ", добави Тошев.

За най-безрисково се счита, в случай че за погасяване на всичките Ви заеми Ви стигат не повече от 30% от приходите ви.

“Това предписание не важи за специалности, които генерират доста високи над междинните приходи, само че отново предлагат границата да остане до 40% ", акцентира консултантът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР