Последните 2 години не бяха леки за Александър Лукашенко. Веднага

...
Последните 2 години не бяха леки за Александър Лукашенко. Веднага
Коментари Харесай

Какво е чувството да си маймунка, Вова?

Последните 2 години не бяха леки за Александър Лукашенко. Веднага след президентските избори през август 2020 година десетки хиляди беларуси окупираха Минск с апели за осъществяване на законен либерален избор.

Лукашенко съумя да удържи на натиска. Нещата обаче не продължиха както досега. Години наред диктаторът се опитваше да играе " по титовски "  едновременно на струните на Запада и на Москва. С вдигната във въздуха ръка диктаторът се кълнеше, че приготвя промени в Беларус, до момента в който с другата се биеше по гърдите за първи другар на Путин.

Смазването на митингите затвори Запада като опция за Лукашенко. Той остана с един-единствен съдружник – Русия. За двойна игра към този момент не можеше да става и дума.

Диктаторът се трансформира в първи прислужник на Путин, подготвен да танцува като маймунка при всеки сигнал от Кремъл.

***

Датата е 26 септември 2022 година Владимир Путин и Александър Лукашенко се срещнаха в Сочи. След диалога маймунките станаха повече от една.
Гладна " Саша " хоро не играе
Балансът на силите сред двамата водачи стартира да се измества след началото на войната в Украйна. Руската войска започва офанзивата си към Киев през украинско-белоруската граница на 24 февруари. За тази голяма услуга Лукашенко сигурно е очаквал великодушна компенсация.

Но щурмът се провали титанично. От половин година се води война на изтощението в Източна Украйна, като след контранастъплението край Харков инициативата несъмнено е на страната на украинците. Пробойните в съветските редици са толкоз големи, че Путин бе заставен да наруши едно от най-многократно повтаряните си обещания пред съветския народ – да разгласи готовност. Макар и частична.

Междувременно бяха проведени референдуми в " самостоятелните "  ДНР, ЛНР, Херсон и Запорожие за присъединение към Русия. Тези гласувания са последната стъпка на тиранин, който усеща горещия дъх на разярената навалица в тила си и обезверено се нуждае от някакъв триумф.   

Действията на Путин довеждат до ескалация на спора, против което недоволстват както неутрални страни като Турция, по този начин и хипотетични сътрудници като Китай. И тук на помощ би трябвало да се притече вярната маймунка " Саша ".

Само че гладна " Саша "  хоро не играе. Още на 23 септември управляващите в Беларус дадоха обещание, че няма да има готовност, с което индиректно разясниха събитията в Русия. Още по-любопитно – на 25 септември научихме от Минск, че към момента няма мнение по въпроса за референдумите в окупираните територии на Украйна. Представено бе единствено сбитото увещание, че Беларус ще следва " своя интерес " по този проблем.
Какво е възприятието да си маймунка, " Вова "?
Ден по-късно към този момент сме в Сочи. Маймунката и нейният звероукротител се срещат и се здрависват.

Но какво виждат очите ни: властният стопанин гледа загрижено с неприятно прикрита гадност на лицето си. А животинката – ухилена като Чеширския котарак.

Та, стартира диалогът и в случай че не знаете през последните две години кой е държал камшика и кой е кимал уважително, няма да повярвате. В даден миг " Саша "  решава да поразчупи леда, като даде урок на домакина по един изключително сензитивен въпрос – бягащите руснаци от мобилизацията.

" Ето, има боязън от мобилизацията, някои са избягали в чужбина. Вижте, Русия разполага с мобилизационен запас от 25 милиона. Добре, 30 000 към този момент са избягали, може би 50 000. А в случай че бяха останали? Щяха ли да ни поддържат? Оставете ги да бягат. Не знам какво мислите по този въпрос, само че аз не се тревожех изключително през 2020 година, когато няколко хиляди си потеглиха. Сега те молят да се върнат. Повечето от тях го вършат: " Моля, пуснете ни вътре " …

Безценен е този епизод от срещата.

Putin`s now getting lectured by Lukashenko what to do when tens of thousands of your people are fleeing the country:
" Let them run... I never worried about it. They`re asking to come back... You just have to decide what to do with them "
— Alec Luhn (@ASLuhn)

Погледът на господаря – забит в земята. А маймунката настървено преподава по какъв начин се оцелява на власт, когато те ненавиждат. Но всъщност, ехидно повтаря още веднъж и още веднъж:

" Какво е възприятието да си маймунка, " Вова "?

Устременият взор към пода на доскорошния звероукротител издава, че той отчаяно търси убежище някъде другаде – отвън компанията на хищния си събеседник.

" Что случилось? ", пита се вероятно " Вова ".

И в идващия миг маймунката е внезапно дръпната за опашката от другарката ѝ " Саша ".

… " Но е належащо да се реши какво да се прави с тях. Или да се върнат, или да си живеят там както си желаят. Съжалявам, че приказвам за това толкоз намерено. Просто не е вярно да се работи по този метод. Можете да се разберете вкъщи, вместо да тичате из Европа и Америка, както по времето на Болшевишката гражданска война, а и по-късно. Тогава е била друга обстановката ".

Срещата в Сочи не е безплодна. Двете животинки стигат до консенсус – Западът би трябвало да се научи да ги почита.

" Трябва да се отнасят към нас с почитание ", отбелязва " Вова ".

" Унижението няма да бъде толерирано от никого. Русия е гигантска страна. Какво оскърбление може да има? ", допълва  " Саша ".

Унижение, indeed.

Остава единствено да забележим дали танцът на " Вова "  е бил задоволително покъртителен, с цел да завоюва поддръжката на " Саша "  за референдумите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР